Παρασκευή, 24 Σεπ, 2021

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσου»
  • Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του!
  • Μ.Α.μ.Α: Γνωρίζουμε την πόλη μας περπατώντας.
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/9
  • Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με το ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Κανένας αθέατος από την Πολιτεία!
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσου»1 Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του!2 Μ.Α.μ.Α: Γνωρίζουμε την πόλη μας περπατώντας.3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/94 Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας5 Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με το ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Κανένας αθέατος από την Πολιτεία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνθήκες φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά επιβεβαιώνουν και στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία προχώρησε σε οριακές αλλαγές των προηγούμενων εκτιμήσεών της σχετικά με το «εισόδημα και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών» έτους 2020, που αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 201... Περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
Με λαθροχειρίες, ψέματα και, κυρίως, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τις τεράστιες κοινωνικές και άλλες συνέπειες που θα έχει - ιδιαίτερα στη νέα γενιά - η απελευθέρωση του χασίς, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 «έκοψαν» κι «έραψαν», την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, του άκρως αντιδραστικού και επικίνδυνου νομοθετήματος του υπουργείου Ανάπτυξης «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», υπερασπιζόμενοι τα υποτιθέμενα «οφέλη» της εξέλιξης.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και διευρύνοντας το θεσμικό πλαίσιο που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του 2018, σπεύδει να προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους «επενδυτές» για να ρίξουν λιμνάζοντα κεφάλαια σε αυτό το επικερδές πεδίο δράσης, «αίροντας» προηγούμενους περιορισμούς ως «σκαλοπάτι» και για την πλήρη απελευθέρωση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η απελευθέρωση του ορίου περιεκτικότητας σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή, ανάμεσα στα οποία είναι πλέον και ο ανθός. Στο εξής, προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα THC άνω του 0,2% θα «εξάγονται ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους» και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώρια αγορά, θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγονός ότι η κάνναβη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχοτρόπο δράση, δεν θα απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών. Η αδειοδότηση προϊόντων εξαγωγής θα γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις και πολλές διευκολύνσεις.

Ετσι, τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, όπως και η σχετική συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαίωσαν ότι τα περί φαρμακευτικής κάνναβης - για την οποία νομικό πλαίσιο και δυνατότητα παραγωγής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ήδη υπάρχουν - και η προσπάθεια να φορέσουν «ιατρικοφανή» μανδύα στην απελευθέρωση της χρήσης της, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο «φερετζές» για τα επιχειρηματικά σχέδια που απαιτούν στο επόμενο αμέσως βήμα την πλήρη απελευθέρωση.

Αλλωστε, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Κέλλας, δείχνοντας το πραγματικό επίδικο, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει πως η επένδυση στη συγκεκριμένη βιομηχανία θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Η οικονομική διάσταση της ανάπτυξης του νέου αυτού κλάδου αποτυπώνεται στο ΑΕΠ των ΗΠΑ που προτάσσεται ως υπόδειγμα για τη χώρα μας». Ειδικά για την Ελλάδα «εκτιμάται ότι η συμβολή της φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μετά από δέκα χρόνια».

Με δεδομένο τα κέρδη των ομίλων, η σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων έβγαλε και εδώ μάτι, με ξεχωριστή φυσικά την «αυτοκριτική» της ΝΔ, διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη, αρμόδιου υπουργού, για το ότι έκανε «λάθος» το 2018 όταν καταψήφιζε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τη φαρμακευτική κάνναβη» και τις «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά υπερθεμάτισε για το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του, Αλ. Χαρίτση, να χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη τη στροφή 180 μοιρών» και να ευχαριστεί τον Αδ. Γεωργιάδη που «ο ίδιος χαρακτηρίζει την τότε νομοθετική μας πρωτοβουλία, του 2018, ως πράξη πολιτικής γενναιότητας», μιας που δεν είχε να πει κάτι παραπάνω για την ουσία του, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, γιατί, όπως είπε, «δεν είναι σίγουρο ότι συμφωνούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ». Ψηφοφορία από την οποία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα (μετά το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια) ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, τάχα καταγγέλλοντας τη λειτουργία της Βουλής.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για να γίνει το νομοσχέδιο πιο «τολμηρό», όπως να καλλιεργείται φαρμακευτική κάνναβη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας κ.ά.

Φυσικά, σε μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην επιστρατευτεί και το ...«βαρύ πυροβολικό» του ΠΑΣΟΚ για να διαφημίσει το νομοσχέδιο, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε ξανά την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης με το αμίμητο «επιχείρημα» ότι «το 80% των νέων θα χρησιμοποιήσει μία φορά την κάνναβη. Θέλετε να γίνει αυτό ελεγχόμενα ή από παράνομα κυκλώματα;». Επιστράτευσε και διάφορα ψέματα, όπως ότι σε πολιτείες των ΗΠΑ «η νομιμοποίηση της μαριχουάνας είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στην υγεία».

Με αντίστοιχα «επιχειρήματα» την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης ζήτησε και ο επικεφαλής του Μέρα25, Γ. Βαρουφάκης.

Και οι δύο εμφανίστηκαν έτσι ως «λαγοί» γι' αυτό που είναι και ο βασικός πόθος των «επενδυτών», αίτημα που πρόβαλαν ανοιχτά άλλωστε οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στον τομέα αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από τη σκοπιά άλλων επιχειρηματικών ομίλων, πίσω από διάφορες κραυγές, καταψήφισε το νομοσχέδιο η Ελληνική Λύση. Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο ειδικός αγορητής της, Κ. Μπούμπας, «ενδεχομένως, όπως δείχνουν τα γεγονότα, γιατί υπάρχουν τα καρτέλ και τα συγκεκριμένα τραστ, να μην μπορούμε να διαμορφώσουμε και τιμές στο εξαγώγιμο προϊόν που θα έχουμε στην Ελλάδα μας, την περιβόητη ινδική κάνναβη ή μαριχουάνα ή χασίς, γιατί είναι παράγωγα» και ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα ανήκουν σε ισραηλινούς και τουρκικούς ομίλους.

Έχει διαβαστεί 576 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 25 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 29 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 297 επισκέπτες και 0 μέλη.