Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Κόλαση επί Γης η Γάζα μετά από 1.000 μέρες πολέμου
  • Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων του τετραετούς πολέμου
  •  Ο ιδρώτας μας δεν παραδίδεται χωρίς τιμή
  • 35η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Βίτσι
  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
Κόλαση επί Γης η Γάζα μετά από 1.000 μέρες πολέμου1 Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων του τετραετούς πολέμου2  Ο ιδρώτας μας δεν παραδίδεται χωρίς τιμή3 35η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Βίτσι4 Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό5 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μέσα απ' τον κουρνιαχτό

Αποδόσεις που αγγίζουν το 80% καταγράφουν οι μετοχές του χρηματιστηρίου στο α' εξάμηνο του 2026, με τον γενικό δείκτη να «ακμάζει» για 6η διαδοχική χρονιά (+15%). Στην 1η δεκαπεντάδα των κερδοφόρων επιχειρήσεων κυριαρχούν ενεργειακοί, φαρμακευτικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως και μονοπώλια που επενδύουν στην πολεμική βιομηχανία.Τα... Περισσότερα

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Χρονιά ορόσημο το 2025 για το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος του λαού

από Η Άλλη Άποψη
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Χρονιά  ορόσημο το 2025 για το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος του λαού
Μια ακόμα χρονιά - ορόσημο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το 2025 όσον αφορά το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας και ένα ποσό ύψους 9,4 δισ. ευρώ αναμένει προς εκταμίευση, ενώ για πολλά ακόμα εκκρεμεί η λεγόμενη «απορρόφησή» τους, σηματοδοτώντας και την υλοποίηση δεκάδων ακόμη αντιλαϊκών προαπαιτούμενων. Τα ζητήματα αυτά, άλλωστε, μπαίνουν πάνω πάνω στην κυβερνητική ατζέντα κι ενώ αύριο συγκαλείται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα χρονιά δρομολογώντας την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου.


Το πρώτο και βασικό αντιλαϊκό προαπαιτούμενο είναι διαχρονικά η «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή όλα εκείνα τα μέτρα που υλοποιούνται και τσακίζουν οικονομικά τον λαό, από την άγρια φορολογία και τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις μέχρι τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά και το Φορολογικό των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών. Και τώρα ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων είναι στα σκαριά.

Τα ζητούμενα λοιπόν για το 2025 προκειμένου να «τρέξουν» οι χρηματοδοτήσεις είναι να πραγματοποιηθούν τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα προκύψουν από τα 70 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων που θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Οπως επίσης και το πετσόκομμα με τον νέο φορολογικό νόμο για τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τον οποίο η κυβέρνηση έχει βαφτίσει ...«απονομή δικαιότερης φορολογικής δικαιοσύνης».

Στην άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων έχουν καταλήξει περί τα 20 δισ. ευρώ από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ. Οπως είναι προφανές, το 50% του ποσού που υπολείπεται αφορά το 2025 και τα υπόλοιπα το 2026. Γι' αυτό, άλλωστε, κυβέρνηση, αστικά πολιτικά κόμματα και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σφάζονται για το σε ποιους θα γίνει η μοιρασιά και ποιος θα προλάβει. Και γι' αυτό χαρακτηρίζουν το 2025 έτος - σταθμό στις εκταμιεύσεις, που υπολογίζονται σε 9,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,2 δισ. ευρώ το 2024.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2025 θα επιχορηγήσει δράσεις της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, όπως οι επενδύσεις στην Ενέργεια, αλλά και τα διάφορα «πράσινα» έργα, που σχεδιάζονται με γνώμονα το πώς θα θησαυρίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσα από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών με ανανέωση του στόλου των δημόσιων συγκοινωνιών έως την εγκατάσταση φορτιστών και την προώθηση μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας στα νησιά. Ακόμα θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για το Στεγαστικό, την κοροϊδία δηλαδή της κυβέρνησης, με τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων που μετατρέπει σε ομήρους των τραπεζών χιλιάδες νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου 2».

Επίσης, «πολιτικές απασχόλησης» με στόχο, υποτίθεται, «να επανενταχθούν στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα όσοι νέοι έφυγαν από τη χώρα την περασμένη δεκαετία», όσους δηλαδή έδιωξε από τη χώρα η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων στέλνοντάς τους να αναζητήσουν αλλού καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Τέλος, «δράσεις κατά της γραφειοκρατίας», που αφορούν κατά κύριο λόγο τη δυνατότητα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να ολοκληρώνουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να προχωρούν τα έργα.


Έχει διαβαστεί 755 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 453 επισκέπτες και 0 μέλη.