Πέμπτη, 28 Μάι, 2020

  • Η Περιφέρεια αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό σε όλους τους δρόμους ευθύνης της μέσω ΣΔΙΤ...
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και η κατ' αρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζουν την πραγματικότητα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΞΩΣΗ” ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
  • Κάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/θμιας Δ/νσης, τη Δευτέρα 1/6, στις 14:00 και μίνι σύσκεψη, μετά την Παράσταση, στην Πλατεία Δημαρχείου
  • Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας απαντά…
  • «Μείωση τζίρου 50% στα καφέ και 90% στην εστίαση»...
Η Περιφέρεια αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό σε όλους τους δρόμους ευθύνης της μέσω ΣΔΙΤ...1 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και η κατ' αρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζουν την πραγματικότητα2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΞΩΣΗ” ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ3 Κάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/θμιας Δ/νσης, τη Δευτέρα 1/6, στις 14:00 και μίνι σύσκεψη, μετά την Παράσταση, στην Πλατεία Δημαρχείου4 Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας απαντά…5 «Μείωση τζίρου 50% στα καφέ και 90% στην εστίαση»...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"

print
email
από Η Άλλη Άποψη
"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"

Κοινή διακήρυξη για την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπέγραψαν σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Η διακήρυξη αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, πορεία που ξεκίνησε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και αποτελεί ένα ακόμη σημείο που πρέπει να σημάνει συναγερμό στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η διακήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση κινδύνων από χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά όπλα και άλλες ουσίες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη διακήρυξη ως ισχυρή δέσμευση ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ θα ενισχύσουν παραπέρα τη συνεργασία τους. Κάνοντας άλλωστε ένα μίνι απολογισμό από όσα συμφώνησαν χρόνια πριν στη Βαρσοβία, είπε ότι έκτοτε ΝΑΤΟ και ΕΕ πέτυχαν ένα επίπεδο συνεργασίας «άνευ προηγουμένου». Συνεργάζονται ήδη στενά σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και της τρομοκρατίας. «Ανταλλάσσουμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κυβερνοαπειλές, μετέχουμε ολοένα και περισσότερο ο ένας στις ασκήσεις του άλλου και συνεργαζόμαστε στην αντιμετώπιση τη προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης (...) με συνεργασία και στη θάλασσα, στο Αιγαίο και την Κεντρική Μεσόγειο», σημείωσε.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η συνεργασία αυτή είναι αναγκαία όσο ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουν «ένα σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον, όπου πρέπει να δουλέψουμε μαζί». «Στους επόμενους μήνες θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας», δεσμεύτηκε.

Ταυτόχρονα, χαιρέτησε το γεγονός ότι η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειές της στην άμυνα, ότι «η ΕΕ αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες (...) συμπληρωματικά και όχι ως εναλλακτική απέναντι στο ΝΑΤΟ», καθώς όπως είπε, «το ΝΑΤΟ παραμένει βασικό για την ευρωατλαντική ασφάλεια». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι μετά το Brexit, το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από κράτη-μέλη του εκτός ΕΕ. «Γι' αυτό χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ, στη συνεργασία μας και να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε νέους διαχωρισμούς».

«Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με όλα τα δυνατά και διαθέσιμα μέσα και γι' αυτό το σκοπό δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ. Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με κυρίαρχο θέμα την αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του Συμφώνου, ο Ντ. Τούσκ απηύθυνε μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αντανακλώντας με τη ρητορική του τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός ΝΑΤΟ για το ποιος πρέπει να πληρώσει τι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο σύμμαχο από την ΕΕ, που όπως είπε δαπανά συνολικά για στρατιωτικές δαπάνες πολύ περισσότερα απ' ό,τι η Ρωσία και σχεδόν όσα η Κίνα.

Κάλεσε, δε, τις ΗΠΑ να «εκτιμούν» τους «συμμάχους» τους, γιατί όπως ο ίδιος ο Τουσκ παρατήρησε «δεν έχουν και πολλούς...». Εξού και κατέληξε ότι ναι μεν τα χρήματα, οι στρατιωτικές δαπάνες, είναι σημαντικές, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η «αλληλεγγύη» μεταξύ των «συμμάχων». Θύμισε ότι η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΗΠΑ για επίδειξη «αλληλεγγύης» μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και στρατιώτες από ΗΠΑ και ΕΕ στο Αφγανιστάν πολέμησαν «δίπλα-δίπλα». Κάλεσε τον Τραμπ να το θυμάται αυτό και όταν δει σε λίγες μέρες τον Πούτιν στο Ελσίνκι, να θυμάται ποιος είναι ο «στρατηγικός εταίρος του και ποιος το στρατηγικό του πρόβλημα».

O Zαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «αλληλοσυμπληρώνονται», όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, λέγοντας ότι είναι δύο αυτόνομοι οργανισμοί, οι οποίοι συνεργάζονται. «Η Ευρώπη αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ είναι θεμέλιος λίθος αυτής της στρατηγικής και εργαζόμαστε για την υλοποίηση των 74 κοινών δράσεων που εκτείνονται από την αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων ως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την άμυνα και την έρευνα», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Υπογράμμισε, δε, ότι για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών της ΕΕ στα 27,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 22 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Παράλληλα, στέλνοντας και αυτός το δικό του μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ μοιράζονται τις ίδιες αξίες και προκλήσεις, ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα, η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την ασφάλειά της και το ΝΑΤΟ είναι «ακρογωνιαίος λίθος» σε αυτή την κατεύθυνση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Έχει διαβαστεί 202 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-5 μποφόρ

Πέμπτη, 28 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 29 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 106 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά