Παρασκευή, 27 Νοέ, 2020

 • Ομολογία Χρυσοχοΐδη...
 • Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/11
 • Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό
 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ακυρώσει το πρόστιμο της ντροπής!
Ομολογία Χρυσοχοΐδη...1 Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/113 Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού5 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»: Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ακυρώσει το πρόστιμο της ντροπής! 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για το ψήφισμα για «τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της»

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για το ψήφισμα για «τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της»

Το ΚΚΕ καταψήφισε το κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), Σοσιαλδημοκρατών (πολιτικής ομάδας που ανήκει το ΚΙΝΑΛ), Φιλελεύθερων και Πρασίνων «σχετικά με τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της», γιατί εκφράζει καθαρά τη στρατηγική του κεφαλαίου να φορτώσει και πάλι τα βάρη της προ των πυλών νέας καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνεται από την πανδημία του κορονοϊού, στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ψήφισμα δεν λέει κουβέντα για την άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που η πανδημία βρήκε απογυμνωμένα ακόμη και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κοινής αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο του ευρωεξαμήνου, των διαρκών μνημονίων που θεσπίζουν οι συστάσεις ανά χώρα κάτω από την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση - εποπτεία» της ΕΕ, στα οποία πρωτοστάτησε άλλωστε με αποφάσεις του το Ευρωκοινοβούλιο.

Με βάση και την πρόσφατη αντιλαϊκή απόφαση του Eurogroup, την οποία στηρίζει το ψήφισμα, χαράζει την κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων με άφθονο ευρωενωσιακό και κρατικό χρήμα, ιδίως σε νέα κερδοφόρα πεδία, όπως της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Για το λαό επιφυλάσσει τη μαζική ανεργία, τη μισή ζωή της προσωρινής ανεργίας, όλων των μορφών ελαστικής και ευέλικτης δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Γι’ αυτό ζητάει την υποχρεωτική εφαρμογή αντεργατικών εκτρωμάτων όπως το SURE που προωθεί η ΕΕ στο όνομα της «υποστήριξης μέτρων κατά της ανεργίας», απαλλάσσοντας τους καπιταλιστές από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι θα κληθούν να επιβιώσουν με ξεροκόμματα επιδομάτων φτώχειας που θα αντιστοιχούν στο μισό και λιγότερο των μέχρι σήμερα μισθών τους.

Με αφορμή την πανδημία το ψήφισμα ζητάει την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, οξύνοντας την αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, την ενίσχυση των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη επίθεση εναντίον των λαών. Παράλληλα, επικροτεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές επεξεργασίας και διαβίβασης προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που δεν καθαγιάζεται με ανέξοδα ευχολόγια περί σεβασμού της ανωνυμίας και επικλήσεις στον καθ’ όλα διάτρητο ευρωενωσιακό κανονισμό GDPR.

Στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική κατεύθυνση του ψηφίσματος κινείται και η πολιτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η GUE, που με δικό της ψήφισμα εισηγείται κι αυτή την πριμοδότηση του κεφαλαίου με αφορμή την πανδημία, αυτή τη φορά μέσω της καθιέρωσης ευρωομολόγου, στηρίζει τις μορφές της «μερικής ανεργίας» των εργαζομένων μέσω προγράμματος επιδότησης των εργοδοτών και ζητάει την ενίσχυση των νέων πεδίων κερδοφορίας της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ, της «κυκλικής οικονομίας» με κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων ΕΕ και κυβερνήσεων στα μονοπώλια.

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να μην εγκλωβιστούν στις «ξαναζεσταμένες» συνταγές περί διαφορετικών «μειγμάτων» καπιταλιστικής διαχείρισης, με τον ίδιο κοινό παρονομαστή, πώς θα φορτώσουν τα βάρη στους λαούς. Πιο έμπειροι και δυνατοί να δυναμώσουν την πάλη τους για να μην πληρώσουν πάλι αυτοί τη νέα καπιταλιστική κρίση και τον αντιλαϊκό λογαριασμό που τους ετοιμάζουν ΕΕ, κυβερνήσεις και κόμματα του κεφαλαίου.

Έχει διαβαστεί 158 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 16 °C
Άνεμος ΔΝΔ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 333 επισκέπτες και 1 μέλος.