Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο όλα τα πολεμικά σενάρια «τρέχουν»

από Η Άλλη Άποψη
Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο όλα τα πολεμικά σενάρια «τρέχουν»

Σε όλα τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για το πώς θα μπορούσε να επεκταθεί η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος, τις τελευταίες βδομάδες η ένταση ανεβαίνει και η κατάσταση οξύνεται.

Σύμφωνα με επεξεργασίες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αφορμή για την έναρξη μιας απευθείας μεταξύ τους σύγκρουσης θα μπορούσε να δοθεί: Μέσα από ένα περιστατικό κατάληψης ή ελέγχου κάποιου πλοίου του ρωσικού «σκιώδους στόλου», μιας «πρόκλησης» στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, «υβριδικού» πολέμου ή παραβίασης συνόρων με drones κ.λπ.

Αλλά και τα σενάρια για διαπραγματεύσεις ρίχνουν περαιτέρω «καύσιμη ύλη» στη σύγκρουση, με την ΕΕ να αυξάνει την πίεση προς τη Ρωσία, η οποία από την πλευρά της παραμένει αμετακίνητη στους στόχους της στην Ουκρανία.

Πολεμικά πλοία της ΕΕ θα μπορούν να ελέγχουν ρωσικά εμπορικά

Σε μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης, που απειλεί να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε πεδίο μάχης, η ΕΕ εξουσιοδοτεί πολεμικά πλοία να σταματούν πλοία του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συνεδρίασαν άτυπα στην Κύπρο και αποφάσισαν την επέκταση της εντολής της επιχείρησης «IRINI», της ναυτικής της αποστολής στη Μεσόγειο, η οποία αρχικά είχε συσταθεί για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Τώρα τα πολεμικά πλοία της «IRINI» θα μπορούν να σταματούν και να ελέγχουν πλοία ύποπτα ότι μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις, είτε είναι παλιά, δεν είναι ασφαλισμένα κ.λπ.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη βελτίωση της «ασφάλειας» στη θάλασσα και στη μείωση των εσόδων της Μόσχας για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εξήγησε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κ. Κάλας.

Ηδη αρκετά ρωσικά πλοία έχουν καταληφθεί, είτε στη Μεσόγειο, π.χ. από τη Γαλλία, είτε στη Βαλτική, με την υπόνοια ότι ανήκουν στον «σκιώδη στόλο», και έχουν αφεθεί ελεύθερα μετά την πληρωμή προστίμων.

Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα παρέχει ναυτική συνοδεία με πολεμικά πλοία για την προστασία εμπορικών πλοίων και δεξαμενόπλοιων, και ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει εξοπλισμό προστασίας επί των πλοίων και ομάδες ένοπλων συνοδών για πλοία. Επομένως, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ρωσικά και ευρωπαϊκά πλοία να εμπλακούν σε σύρραξη μεταξύ τους.

Ρωσία και ΝΑΤΟ έκαναν ταυτόχρονα ασκήσεις στη Βαλτική

Στη Βαλτική συγκεντρώνεται ολοένα περισσότερο «μπαρούτι», με τα «περιστατικά» με drones, παραβιάσεις και αναχαιτίσεις μαχητικών αεροσκαφών να ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την περασμένη βδομάδα ΝΑΤΟ και Ρωσία διεξήγαγαν ταυτόχρονα στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική, εξασκούμενο σε εκτοξεύσεις μη κατευθυνόμενων πυραύλων, αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις, στις 8 και 9 Ιούνη στην περιοχή και γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η ναυτική άσκηση BALTOPS του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιούνη και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιούνη, με τη συμμετοχή περίπου 20 πλοίων από 15 χώρες και σχεδόν 6.000 στρατιωτών.

Το Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται στη Βαλτική Ακτή, μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, έχει πληθυσμό περίπου 1 εκατ. κατοίκους, είναι έντονα στρατιωτικοποιημένο και λειτουργεί ως έδρα του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.

Πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ξεκαθάρισε πως η Ρωσία διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για να καταστρέψει οποιαδήποτε δύναμη επιχειρήσει να επιτεθεί στο Καλίνινγκραντ, μετά από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δείξει στη Μόσχα πως μπορεί να διεισδύσει στον θύλακα.

Τα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική πρωτοστατούν στην ενίσχυση της Ουκρανίας και στην πίεση της Ρωσίας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Συνεργασίας Σκανδιναβικών και Βαλτικών Χωρών (Nordic - Baltic Eight), που έγινε την περασμένη βδομάδα στο Ταλίν, πέρα από σημαντική στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο, τονίστηκε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, ενώ επιβεβαιώθηκε και η «μη αναστρέψιμη πορεία της προς μια πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής της στο ΝΑΤΟ».

Οι Ευρωπαίοι «γκαζώνουν» για τα συμφέροντά τους

Η προσπάθεια των Ευρωπαίων να πάρουν τα «ηνία» του πολέμου και σε διπλωματικό επίπεδο, εκτός από το στρατιωτικό, δεν εκτονώνει καθόλου την κατάσταση, αντίθετα οξύνει τις αντιθέσεις και σπρώχνει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου.

Η συγκυρία θεωρείται πιο ευνοϊκή για το Κίεβο και οι Ευρωατλαντικοί επιδιώκουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και την πίεση προς τη Ρωσία, ώστε να διαπραγματευτούν από καλύτερη θέση σε ενδεχόμενες μελλοντικές συνομιλίες. Κίεβο και Ευρωπαίοι επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν τα ουκρανικά χτυπήματα σε στρατηγικές υποδομές βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Την περασμένη Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποδέχτηκε στο Λονδίνο τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Φρ. Μερτς. Οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγή αναχαιτιστικών πυραύλων και να αναπτυχθούν από κοινού δυνατότητες αντιβαλλιστικών πυραύλων και βαθέων επιθέσεων», μετά την εκτόξευση του Oreshnik από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Γκαλούζιν υποδέχτηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ τους πρέσβεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ιδιαίτερα να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμφωνήσει σε «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός», και υποστήριξαν την πρόταση για έναν «απευθείας διάλογο» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, «με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ευρώπης» και «με τη σημερινή γραμμή επαφής ως σημείο εκκίνησης στις διαπραγματεύσεις».

Στην ίδια λογική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το 21ο πακέτο, με στόχο τις πωλήσεις πετρελαίου, τον «σκιώδη στόλο», τις τράπεζες, τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, τα μέταλλα, τα αλιευτικά προϊόντα και τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία.

G7: Θα συζητηθεί «επανεκκίνηση» των συνομιλιών με συμμετοχή των Ευρωπαίων

Θεωρώντας ότι το «μομέντουμ» στον πόλεμο έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας, δημιουργώντας έτσι «παράθυρο» ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις με καλύτερους όρους για την Ευρώπη, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του G7, στη Γαλλία στις αρχές της επόμενης βδομάδας, προκειμένου να τον πείσουν για «επανεκκίνηση» των συνομιλιών ακόμα και τον Ιούλη, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Bloomberg».

Στο παρελθόν ο Πούτιν έχει αρνηθεί μια εκεχειρία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Κίεβο να επανεξοπλιστεί και να ενισχύσει τις άμυνές του, ενώ έχει απορρίψει και την παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επίσης ζητά παράδοση όλου του Ντονμπάς, ακόμα και ορισμένων εδαφών του Ντονέτσκ που δεν τα ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Καθώς όμως ο πόλεμος έχει πλέον περάσει στο πέμπτο έτος του, οι δυνάμεις της Ρωσίας σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο στο πεδίο της μάχης, ενώ έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, τη στιγμή που η οικονομία της δέχεται πιέσεις, παρά την ώθηση από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η Ουκρανία διεξάγει επίσης μια συνεχή εκστρατεία πληγμάτων στο εσωτερικό της Ρωσίας, στοχεύοντας διυλιστήρια πετρελαίου και εταιρείες που συνδέονται με την «αμυντική» παραγωγή.

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν τη στήριξη του Τραμπ στις προτάσεις τους, ως ένα μέσο που θα βοηθήσει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος ηγέτης παρέμεινε αμετακίνητος σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν με τον Τραμπ στη συνάντησή τους στο Ανκορατζ στην Αλάσκα. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει «να πείσουν τις αρχές του Κιέβου να συμφωνήσουν στους συμβιβασμούς για τους οποίους μιλάμε», δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, την Τετάρτη ο Φινλανδός Πρόεδρος Αλ. Στουμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ότι η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος - στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά - και ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή» για την Ευρώπη να προσεγγίσει τον Πούτιν.

«Πρέπει να συντονιστούμε, πρέπει να έχουμε μια κοινή ατζέντα», δήλωσε ο Στουμπ. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να βγουν μπροστά οι μεγάλοι "παίκτες": Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία», συμπλήρωσε, ενώ Πολωνία και Ιταλία εκφράζουν δυσαρέσκεια που έχουν αποκλειστεί από το σχήμα των Ε3.

«Οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτική για την Πολωνία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντ. Τουσκ.

Ε. Μ. (Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 12 Ιούνη)


Έχει διαβαστεί 304 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 334 επισκέπτες και 0 μέλη.