Πέμπτη, 28 Ιαν, 2021

  • Θα διδαχτούμε από τους αγώνες τους;
  • Θρύψαλα «η αλληλεγγύη της ΕΕ» και οι κάλπικες προσδοκίες
  • Ιστορική νίκη για τον Φίλιππο Βέροιας στη Volley league
  • Υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας, από τον υφ. Παιδείας, Αγγ. Συρίγο
  • Νέο αρνητικό ρεκόρ με περισσότερους από 18.000 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Αγγ. Συρίγου. Το σχέδιο της κυβέρνησης για «εξ αποστάσεως σπουδές και αστυνομία στις σχολές» δε θα περάσει!
Θα διδαχτούμε από τους αγώνες τους;1 Θρύψαλα «η αλληλεγγύη της ΕΕ» και οι κάλπικες προσδοκίες2 Ιστορική νίκη για τον Φίλιππο Βέροιας στη Volley league 3 Υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας, από τον υφ. Παιδείας, Αγγ. Συρίγο4 Νέο αρνητικό ρεκόρ με περισσότερους από 18.000 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως5 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Αγγ. Συρίγου. Το σχέδιο της κυβέρνησης για «εξ αποστάσεως σπουδές και αστυνομία στις σχολές» δε θα περάσει!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαγική εικόνα...

Μαγική εικόνα...

Σβάρνα τα Κέντρα Υγείας έχουν πάρει τα κυβερνητικά στελέχη, εγκωμιάζοντας τη σημασία της ΠΦΥ και του εμβολιασμού, που υπονομεύονται εξίσου και διαχρονικά. «Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ευχαριστημένους πολίτες, γιατί το κύριο νόημα της υπηρεσίας του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια και στα νοσοκομεία είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες», ισχυρίσ... Περισσότερα

NATO:Αποφάσεις που δείχνουν κλιμάκωση της κόντρας σε όλα τα πεδία

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
NATO:Αποφάσεις που δείχνουν κλιμάκωση της κόντρας σε όλα τα πεδία
Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με σειρά αποφάσεων που σηματοδοτούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια, όπου οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διεκδικούν όλο και πιο ενεργό ρόλο με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Χτες οι υπουργοί ενέκριναν την πολιτική του ΝΑΤΟ για το Διάστημα, με τον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο ως φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών, την αύξηση της διαλειτουργικότητας και για να εξασφαλίσουμε ότι οι αποστολές και οι επιχειρήσεις μας μπορούν να κάνουν χρήση της υποστήριξης που χρειάζονται», τονίζοντας ότι ο χώρος είναι απαραίτητος για την «άμυνα και την αποτροπή» της Συμμαχίας, παραπέμποντας σε ζητήματα όπως η πλοήγηση, ο εντοπισμός δυνάμεων, οι δορυφορικές επικοινωνίες, η ανίχνευση εκτοξεύσεων πυραύλων κ.ά.

Οι υπουργοί εξέτασαν επίσης τη δομή της λεγόμενης «άμυνας και αποτροπής» του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στο πώς προχωρά η Πρωτοβουλία Ετοιμότητας «Τέσσερα 30άρια» (NATO Readiness Initiative - NRI), ώστε μέχρι το 2020 η ιμπεριαλιστική συμμαχία να έχει διαθέσιμα 30 πολεμικά πλοία, 30 τάγματα και 30 αεροπορικές μοίρες για ανάπτυξη εντός 30 ημερών όπου επιβάλλουν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί τους και τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων. Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι σύμμαχοι έχουν ήδη στήσει περίπου τα τρία τέταρτα των απαιτούμενων δυνάμεων. «Πρέπει να γίνουν ακόμα δουλειές, αλλά μέχρι το τέλος του έτους στοχεύουμε να είμαστε σε πλήρη ισχύ», είπε.

Στη χτεσινή ατζέντα ήταν ακόμα το Αφγανιστάν. Οπως έλεγε αργότερα ο γγ του ΝΑΤΟ, «οι σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στο Αφγανιστάν». Την ίδια ώρα ξεκαθάριζε ότι «θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει ποτέ ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη οι υπουργοί συζήτησαν ό,τι χαρακτηρίζουν παραβίαση από πλευράς της Ρωσίας της Συνθήκης INF (για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) και την «απάντηση» που πρέπει να δώσει το ΝΑΤΟ. Επισήμως, εξακολουθούν να παροτρύνουν τη Ρωσία να επιστρέψει στην «πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF», σημειώνοντας την ίδια ώρα πως «η Ρωσία συνεχίζει να παράγει και να αναπτύσσει πυραύλους SSC-8 και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη». Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα απαντήσει σε περίπτωση που η Ρωσία δεν «συμμορφωθεί». «Δεν θέλουμε νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουμε να παρατάσσουμε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας την επόμενη βδομάδα, με το ΝΑΤΟ να δίνει περιθώριο στη Μόσχα μέχρι τις 2 Αυγούστου. Μετά οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη, έχοντας τη στήριξη σε αυτό όλων των συμμάχων, όπως ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι υπουργοί συζήτησαν τέλος το πώς προχωρά η «δικαιότερη κατανομή των βαρών» εντός ΝΑΤΟ - όπως ζητούν οι Αμερικανοί - σε ό,τι αφορά χρήματα, δυνατότητες και συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό στις αποστολές και επιχειρήσεις. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η κατανομή των βαρών θα είναι ένα «σημαντικό θέμα» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο το Δεκέμβρη.

ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ολα τα παραπάνω συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, στις παρεμβάσεις του στις θεματικές ενότητες της Συνόδου ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης σύμφωνα με το υπουργείο επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Συμμαχία τόσο στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NRI».

Εξάλλου, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο είναι αποκαλυπτικά, αφού η Ελλάδα βρίσκεται μόνη δεύτερη - πίσω μόνο από τις ΗΠΑ - σε ό,τι αφορά το ποσοστό των δαπανών, έχοντας προϋπολογίσει να δαπανήσει για φέτος το 2,24% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας για άλλη μια χρονιά τη ΝΑΤΟική «νόρμα» όπως καθορίστηκε το 2014, τα κράτη - μέλη να δαπανούν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τέτοιους σκοπούς. Με βάση τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, η Ελλάδα από τα 4,353 δισ. ευρώτου 2014 αναμένεται να δαπανήσει το 2019 για στρατιωτικές δαπάνες 4,624 δισ. Μια αύξηση 6,23% σε πραγματικές τιμές, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού η κυβέρνηση έχει αναλάβει εναέριες περιπολίες με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από Αλβανία, Μαυροβούνιο και Β. Μακεδονία, διαθέτει μέσα του Πολεμικού Ναυτικού για τις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, την αποστολή επιτήρησης και ελέγχου της Μεσογείου «Sea Guardian» κ.α.

Για τη δε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αναπαράγοντας εκ μέρους της κυβέρνησης το ΝΑΤΟικό αφήγημα, ο Ευ. Αποστολάκης είπε ότι ναι μεν «είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ρωσία να παραμείνει συνδεδεμένη με αυτήν», αλλά «συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της Συνθήκης ΙΝF». Χαρακτήρισε εξάλλου «σκόπιμη» την «αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».

Τέλος, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα Ελληνοτουρκικά έχουν μπει για τα καλά στο ευρύτερο παζάρι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ο Ευ. Αποστολάκης είπε πως «βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της Συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές Δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας».

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Έχει διαβαστεί 183 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 1 °C
Άνεμος ΒΔ 3-4 μποφόρ

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 7 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 ως 12 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 292 επισκέπτες και 1 μέλος.