Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Κατέληξαν τα παζάρια για τα υψηλά πόστα
από Η Άλλη Άποψη
Τα παζάρια για τη μοιρασιά στα βασικά αξιώματα της ΕΕ κατέληξαν χτες, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, που τελικά κατέρριψαν τις δήθεν «ιδεολογικές» διαχωριστικές γραμμές, που πρόβαλλε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, μεταξύ «προοδευτικών» και «συντηρητικών» κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα, από κοινού ψηφίζουν όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που τσακίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες.
Τελικά, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε από τους «28» είναι η εξής πρόταση προσώπων που θα καταθέσει ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο Ευρωκοινοβούλιο για τα κορυφαία αξιώματα για την επόμενη 5ετία.
Για τη θέση του προέδρου τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπήςπροτείνεται η υπουργός Αμυνας της ΓερμανίαςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ως διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός του ΒελγίουΣαρλ Μισέλ. Για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η νυν διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΚριστίν Λαγκάρντ.Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Καταλανός πολιτικόςΖοζέπ Μπορέλ, ορίζεται ως υποψήφιος για να διαδεχθεί την Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση τουύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες (ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συνεννοήθηκε να εκπροσωπηθεί από τον σοσιαλδημοκράτη Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ) κατέληξαν στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, με μια αποχή, αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίουΑγκελα Μέρκελ. Αιτιολογώντας τη στάση της, η Μέρκελ είπε ότι έτσι είχε συμφωνηθεί να κάνει εφόσον δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) σε μια κοινή πρόταση.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέσω του «Twitter» ότι αποχωρεί «προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του οργανισμού».
Η όλη εξέλιξη έχει τη σημασία της, καθώς λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» παραμύθιαζαν περί «προοδευτικών κυβερνήσεων» των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών που θα προωθούσαν τον ΟλλανδόΦρανς Τίμερμανςγια πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας ως «προοδευτική, σοσιαλιστική» επιλογή την πρόταση της Αγκ. Μέρκελ, του Εμ. Μακρόν, του Ολλανδού φιλελεύθερου πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, και του Π. Σάντσεθ. Η επιλογή Τίμερμανς φαίνεται να αποσύρθηκε από το «τραπέζι», καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών του Βίσεγκραντ και άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν.
Χτες ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως τα κράτη του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) υποστηρίζουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν, αφότου με δική τους επιρροή - όπως γράφει - απορρίφθηκε τόσο ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, όσο και ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Φρ. Τίμερμανς.