Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Ρωσία: Ψηφιδωτό του Στάλιν στο νέο Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων!

από Η Άλλη Άποψη
Ρωσία: Ψηφιδωτό του Στάλιν στο νέο Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων!

75 χρόνια μετά τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη της ΕΣΣΔ επί των Ναζί, ακόμη και οι πλέον αντιδραστικοί κύκλοι της καπιταλιστικής Ρωσίας δυσκολεύονται να μην αναγνωρίσουν την σπουδαία, καθοριστικής σημασίας, συμβολή της ηγεσίας του Ι.Β.Στάλιν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ένας βαθύτατα αντιδραστικός θεσμός, απομεινάρι του τσαρισμού, που αποτελούσε ανέκαθεν προπύργιο αντικομμουνισμού.

Έτσι, διαβάζουμε πως το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων επί θεμάτων εκκλησιαστικής τέχνης, αρχιτεκτονικής και αναπαλαίωσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί ότι η απεικόνιση με την μορφή ψηφιδωτού των ηγετών του κράτους και του Ιωσήφ Στάλιν έχουν θέση στον κύριο ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων ο πρωτοϊερεύς Λεονίντ Καλίνιν, ο Ι.Β.Στάλιν θα απεικονίζεται στην σύνθεση που φέρει τον τίτλο «Η παρέλαση της Νίκης» και η οποία δημιουργήθηκε βασιζόμενη σε φωτογραφίες, ως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του σοβιετικού στρατού την περίοδο 1941-1945. «Το συμβούλιο θωρεί ότι οι απεικονίσεις αυτές είναι απολύτως συμβατές, ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια από την οποία δεν μπορείς να βγάζει αυθαίρετα τις σελίδες της», δήλωσε ο Καλίνιν.

Βέβαια, τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας φρόντισε να τις διανθίσει με το απαραίτητο αντισταλινικό στοιχείο. Έτσι, πρόσθεσε ότι δεν συμφωνούν με την θέση αυτή όλα τα μέλη του εν λόγω συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «ίσως γιατί οι συγγενείς τους διώχθηκαν άδικα». «Και εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά από την ιστορία δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτήν την σελίδα και να μην τιμήσουμε την μνήμη ενός ανθρώπου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην Νίκη αυτή, δεν μπορούμε. Για αυτό σφίγγοντας την καρδιά μας το κάναμε» δήλωσε στο TASS ο Λ. Καλίνιν.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι ο Ι.Β.Στάλιν συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι και σήμερα, τον εφιάλτη της αστικής τάξης και των αντιδραστικών θεσμών στη Ρωσία. Γι’ αυτό και συνεχίζεται αμείωτη η συκοφαντική επίθεση στην ΕΣΣΔ, τον Στάλιν και τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ωστόσο, η μεγάλη δημοφιλία που σύμφωνα με έρευνες και δημοσκοπήσεις συνεχίζει να απολαμβάνει ο σπουδαίος κομμουνιστής ηγέτης στο ρωσικό λαό, αναγκάζει κυβέρνηση και Εκκλησία να κάνουν υποχωρήσεις. Πως θα μπορούσε άλλωστε να παραλειφθεί ο Στάλιν από ένα έργο που αναφέρεται στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη του 1945, της οποίας υπήρξε ο πρωτεργάτης;

Σημειώνεται πως ο ναός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας αναγείρεται προς τιμήν της 75ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης (γνωστής και ως «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος»), στο πάρκο «Πατριώτης» που βρίσκεται σε προάστιο της Μόσχας.

Στα ψηφιδωτά εντός του ναού, πέραν του Στάλιν, θα απεικονίζονται ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός άμυνας Σ.Σοϊγκού, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Β.Γερασίμοφ, ενώ θα υπάρχει και αναφορά στην προσάρτηση της Κριμέας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014. (ΠΗΓΗ: atexnos.gr)

Έχει διαβαστεί 522 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 449 επισκέπτες και 0 μέλη.