Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας1 «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»2 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ3 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ4 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου5 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Συζητήσεις για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας στην πλάτη του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού

από Η Άλλη Άποψη
Συζητήσεις για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας στην πλάτη του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού

Συζητήσεις για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας, βρίσκονται στο προσκήνιο της «εύθραυστης» εκεχειρίας, την ίδια ώρα που το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ συνεχίζει τα χτυπήματα στην περιοχή. 

Επί πτωμάτων δηλαδή, του Παλαιστινιακού λαού, θα γίνουν οι μπίζνες των μεγάλων μονοπωλίων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμβουλος επικοινωνίας για το NRC (Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες) στην Παλαιστίνη, τονίζει χαρακτηριστικά σε δήλωση του: «Θα είναι οι Κατάρ, οι Σαουδάραβες, οι Αμερικανοί; Έχετε όλα αυτά τα διαφορετικά μονοπάτια που διασταυρώνονται στη Γάζα».

Μάλιστα, από το Σεπτέμβρη, το Περιφερειακό Γραφείο των Αραβικών Κρατών του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, είχε ήδη προβλέψει πως το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας θα ανέλθει πάνω από 40δισ. δολάρια. 

Ήδη βαρύς ο πρώτος απολογισμός

Τουλάχιστον 47.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 17.841 παιδιά, 240 μωρά και 12.298 γυναίκες. Περίπου 110.450 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ 11.200 αγνοούνται. 

Υπολογίζεται ότι το 88% της Γάζας έχει καταστραφεί. Ανάμεσα τους 161.600 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και 82.000 σπίτια δεν είναι κατάλληλα για να κατοικηθούν. Ανάμεσα σε αυτά, 136 σχολεία και πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί, με 785.000 παιδιά να έχουν στερηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αντίστοιχα υπολογίζονται 34 νοσοκομεία και 80 κέντρα υγείας εκτός υπηρεσίας. 

Καλύπτοντας μόλις 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οι καταστροφές που έχει υποστεί η Λωρίδα της Γάζας μέσα στους τελευταίους 15 μήνες αποτελούν ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα στον κόσμο. 

Μια εκτίμηση τον περασμένο Σεπτέμβρη από το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως τα 2/3 των κατασκευών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως «αυτό το 66% των κατεστραμμένων κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας αντιστοιχεί σε 163.778 κατασκευές συνολικά. Αυτό περιλαμβάνει 52.564 κατασκευές που έχουν καταστραφεί, 18.913 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 35.591 πιθανώς κατεστραμμένες κατασκευές και 56.710 μετρίως επηρεασμένες».

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) εκτιμά ότι 9/10 σπίτια στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, μαζί με κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία, σχολεία και εγκαταστάσεις ύδρευσης.

H UNOSAT (δορυφορικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών, που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι περίπου το 68% των καλλιεργειών στη Λωρίδα της Γάζας παρουσίασαν σημαντική μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024. Μια προηγούμενη αξιολόγηση από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη, στις αρχές του 2024 διαπίστωσε ότι περίπου το 80-96% των γεωργικών στοιχείων της Γάζας είχαν αποδεκατιστεί, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων άρδευσης, κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οπωρώνων, μηχανημάτων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης. 

Τέλος, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η εκτίμηση της Υπηρεσίας Δράσης Ναρκών του ΟΗΕ που σημειώνει πως 7.500 τόνοι μη εκραγμένων πυρομαχικών παραμένουν διάσπαρτοι στη Γάζα, η εκκαθάριση της οποίας μπορεί να διαρκέσει έως και 14 χρόνια.


Έχει διαβαστεί 612 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 971 επισκέπτες και 0 μέλη.