Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα
ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΤΕΡΕΣΚΟΒΑ: Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα
από Η Άλλη Άποψη
ΗΒαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο Διάστημα, μεταξύ 16 και 19 Ιούνη 1963.
Η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6», στο πλαίσιο του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, που άνοιξε πρωτοπόρους δρόμους για την ανθρωπότητα στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής της η Τερεσκόβα συνέλεξε στοιχεία για τη συμπεριφορά του γυναικείου σώματος στο Διάστημα. Πριν ενταχθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ, δούλευε ως εργάτρια σε υφαντουργείο και ήταν ερασιτέχνης αλεξιπτωτίστρια.
Και μόνο αυτό είναι αποκαλυπτικό για τις ανεξάντλητες δυνατότητες που πρόσφερε ο σοσιαλισμός στους εργαζόμενους, αλλά και για την πραγματική ισοτιμία των γυναικών, που κατακτιόταν και εμπεδώνονταν στην πράξη.
Ανάμεσα σε άλλα, η Τερεσκόβα υπήρξε η πρώτη γυναίκα πτέραρχος στη σοβιετική Αεροπορία και είχε τιμηθεί με το βραβείο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.