Κυριακή, 16 Φεβ, 2020

  • Για την αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική στάση της Διευθύντριας του 4ου Δ.Σ. Βέροιας
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα
  • ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα γιγάντιας χελώνας με μέγεθος αυτοκινήτου
  •  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» και ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο εμπαίζει τους αναπληρωτές
  • ΠΟΥ: Ο κόσμος οπλίστηκε για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά παρέβλεψε τον κίνδυνο επιδημιών
Για την αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική στάση της Διευθύντριας του 4ου Δ.Σ. Βέροιας1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα2 ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα γιγάντιας χελώνας με μέγεθος αυτοκινήτου3  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» και ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ4 Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο εμπαίζει τους αναπληρωτές5 ΠΟΥ: Ο κόσμος οπλίστηκε για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά παρέβλεψε τον κίνδυνο επιδημιών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: 46 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο!

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: 46 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο!

«46 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της που απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Ο λαϊκός ξεσηκωμός του Νοέμβρη του 1973 μας υπενθυμίζει πως οι αγώνες του λαού και της νεολαίας άνοιξαν το δρόμο για να αποκαλυφτεί το βρώμικο πρόσωπο μιας τυραννικής εξουσίας, να ανοίξει ο δρόμος για την πτώση της.

Πώς φτάσαμε στη χούντα την 21η Απριλίου του 1967

Η χούντα των συνταγματαρχών ήταν έργο του "παράφρονα" Παπαδόπουλου και ορισμένων "ακραίων" όπως προσπαθούν να πείσουν σήμερα τη νέα γενιά; Ποιοι ανοιχτά ή πιο συγκαλυμμένα στήριξαν τη χούντα;

Τα χρόνια πριν τη χούντα ο λαός έβγαινε στους δρόμους για ψωμί και δικαιώματα, οι κυβερνήσεις άλλαζαν η μετά την άλλη και οι ΗΠΑ ετοίμαζαν σχέδια για νέες επεμβάσεις στην Ελλάδα. Πολλοί, λοιπόν, ήθελαν το λαό στο γύψο, μια εξουσία πιο σταθερή για να περνά βάρβαρα μέτρα.

Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς βίας, αγριότητας και τρόμου, με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις.

Κουμάντο συνέχισαν να κάνουν και τότε όπως και σήμερα οι λίγοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι αποκαλυπτικά όσα λέει ο ίδιος ο Παπαδόπουλος σε ομιλία του προς τους εφοπλιστές (19 Μάρτη 1968): "Θα σας παράσχω το παν", "Ελθέτε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση"! Δίκαια ο Παπαδόπουλος ανακηρύχτηκε "ισόβιος πρόεδρος των εφοπλιστών" με τη χούντα να απαλλάσσει το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο από κάθε φορολογία, προσφέροντας επιπλέον τεράστιες πιστώσεις για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Πάρτι κερδών έκαναν και μια σειρά από ξένους και επιχειρηματικούς ομίλους που είδαν τα έσοδά τους να εκτοξεύονται ("LITTON", "ESSO", "SIEMENS", ΠΕΣΙΝΕ, "LAHMEYER" κ.ά.).

Γιατί στις πύλες του Πολυτεχνείου γράφτηκε το σύνθημα "Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ";

Η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα έγινε και με τις ευλογίες και τη στήριξη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν με ποιον τρόπο θα κατοχύρωναν τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, με σαφή στόχο και το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο τη Σοβιετική Ένωση.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επίσημα τη δικτατορία 9 μήνες μετά το πραξικόπημα. Στη διάρκεια της δικτατορίας στήριξαν με κάθε τρόπο το καθεστώς. Στις 13 Γενάρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ) στέλνει απόρρητο τηλεγράφημα στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, στο οποίο τονίζει χωρίς περιστροφές: "Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο εγγύς μέλλον σε μια σχέση εργασίας με το καθεστώς... Έχουμε, εν πάση περιπτώσει, συμφέροντα στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε".

Σαν αντάλλαγμα οι χουντικοί συνέχισαν την πλήρη παραχώρηση της βάσης της Σούδας στους Αμερικανούς...

Πώς φτάσαμε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου;

Κατά την περίοδο της χούντας και ειδικά το 1973, η φτώχεια, η σκληρή καταπίεση, η κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων οδήγησαν σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην πρώτη γραμμή τίθενται ζητήματα, όπως μεροκάματα, ασφαλιστικά ταμεία, ωράριο, συνδικαλιστικές ελευθερίες, δικαίωμα της απεργίας. Έχουν μείνει στην ιστορία οι απεργίες των αλιεργατών της Καβάλας, των τυπογράφων της Αθήνας, των τεχνικών της "Ολυμπιακής", των δημοσιογράφων πρωινών εφημερίδων Αθήνας καθώς και οι μεγάλες διαδηλώσεις των οικοδόμων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Εκτός από τους εργαζόμενους η νεολαία, μαθητές και φοιτητές αντιμετώπιζαν τη βία της τρομοκρατίας και του χαφιεδισμού: Απόλυση καθηγητών, διάλυση Φοιτητικών Συλλόγων, αποβολή φοιτητών που δεν υποτάσσονταν. Οι φοιτητές με κυρίαρχο αίτημα τις ελεύθερες εκλογές άρχισαν έναν πολύμορφο αγώνα. Η αντιδικτατορική δράση κορυφώθηκε με τις καταλήψεις στη Νομική το Φλεβάρη και το Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο. Χιλιάδες λαού, νεολαία και μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Κάτω η χούντα", "Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ".

Το πρώτο, από τα δεκάδες, θύμα της άγρια καταστολής των ημερών του Πολυτεχνείου ήταν ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός!

Η θυσία του νεαρού αγωνιστή θα δίνει για πάντα αποστομωτική απάντηση στους κάθε λογής νοσταλγούς της χούντας, στους φασίστες και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής που αισχρά τολμούν να μας λένε ότι στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί!!!

Τιμάμε τον αγώνα του Πολυτεχνείο σημαίνει παλεύουμε στο σήμερα για τη μόρφωση, τη δουλεία και τη ζωή που μας αξίζει!

Απέναντι στην παραχάραξη της Ιστορίας και την προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την επιβολή της χούντας, απέναντι στην προσπάθεια που και σήμερα γίνεται ώστε να δεχτούμε η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου, απέναντι στην προσπάθεια να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στη νέα γένια, δίνουμε τη δική μας απάντηση:

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για ένα σχολείο που μας αξίζει, κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις που μας το στερούν. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεία, φύλου και καταγωγής. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο και η ξενοφοβία.

Οργανώστε επισκέψεις στο Πολυτεχνείο, απαιτήστε το από τους εκπαιδευτικούς σας.

Πάρτε τον λόγο στις γιορτές του Πολυτεχνείου, κάντε τις ζωντανές, επίκαιρες. Δείξτε ταινίες, διαβάστε ποιήματα, τραγουδήστε τραγούδια που δείχνουν τον δρόμο.

Συνεχίστε τον αγώνα. Μέσα από τα 15μελή και τα 5μελή. Για καλύτερη ζωή. Για καλύτερο σχολείο.

Για ένα μέλλον όπως το ονειρεύεστε κι όπως το δικαιούστε».

Έχει διαβαστεί 59 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 13 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 137 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά