Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: «Το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει λύση στα χρόνια προβλήματα των σχολείων μας»
από Η Άλλη Άποψη
Την τακτική του υπουργείου Παιδείας που μεταθέτει σε άλλα υπουργεία ή στους δήμους τις ευθύνες για τα κτιριακά και όχι μόνο προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καταγγέλλει ηΠανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης συναντήθηκε την 1η Νοέμβρη του 2019 με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στο τέλος της συνάντησης κατατέθηκε υπόμνημα το οποίο αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία και τις θέσεις των γονιών σχετικά με τον τρόπο επίλυσής τους. Το συγκεκριμένο υπόμνημα κοινοποιήθηκε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων και κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή Αναφοράς από το ΚΚΕ στις 5 Νοέμβρη.
Η Πανελλήνια Ένωση δεν έλαβε μέχρι και σήμερα καμία απάντηση σε σχέση με τα αιτήματά της. Ωστόσο, η Σοφία Ζαχαράκη απάντησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση (η απάντηση φέρει την ημερομηνία 14/2/2020) στην Αναφορά του ΚΚΕ.
«Πέραν του γεγονότος της χαρακτηριστικής καθυστέρησης αλλά και της απαξίωσης του συνδικαλιστικού οργάνου των γονιών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας, θα πρέπει να επισημάνουμε πως στην πραγματικότητα καμία ουσιαστική λύση δεν προκρίνεται από το συγκεκριμένο έγγραφο» της απάντησης του υπουργείου, τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, προσθέτοντας τα εξής:
«Για άλλη μία φορά μετατίθενται ευθύνες σε άλλα υπουργεία ή στους δήμους όσον αφορά τα ζητήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων, των υποδομών, της στελέχωσης με βοηθητικό προσωπικό και των μετακινήσεων των μαθητών, ενώ δεν απαντάται ουσιαστικά το πρόβλημα της καθυστέρησης στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συγγραφή και δωρεάν διανομή εγχειριδίων μελέτης δεν διαφαίνεται, καθώς αναφέρεται πως η εκπόνησή τους προβλέπεται μεν (ενταγμένη σε σχετική Πράξη ΕΣΠΑ) χωρίς να προσδιορίζεται το πότε. Ο τρόπος εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, η αναντιστοιχία των Τμημάτων και η αφαίρεση της δυνατότητας μετεγγραφής από μία κατηγορία φοιτητών παρουσιάζεται ως πρόταση των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και όχι ως πολιτική απόφαση του υπουργείου. Καμία αναφορά, τέλος, δεν γίνεται στο αίτημα για σύνδεση όλων των διδασκόμενων αντικειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η μετάθεση και αποποίηση ευθυνών από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν δίνει λύση στα χρόνια προβλήματα των σχολείων μας. Αντίθετα, ενισχύει την άποψη πως δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Παιδείας. Οι γονείς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε από αυτόν της δυναμικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Παλεύουμε για σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους! Όχι λίγα σε κάποιους!».