Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Βέροιας στη Βεργίνα

από Η Άλλη Άποψη
Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Βέροιας στη Βεργίνα

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από τη Βεργίνα, Μετόχι, Παλατίτσια και Συκιά, στο μνημείο που υπάρχει στη Βεργίνα, το πρωί της Κυριακής 26/9.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε από μέρους της Τ.Ε Ημαθίας ο Γιάννης Τσαναξίδης που αφού έκανε αναφορά για τα 80 χρόνια του ΕΑΜ για τον χαρακτήρα του αγώνα του ΔΣΕ και τα συμπεράσματα από τους αγώνες αυτούς και την αξία που έχουν σήμερα τόνισε: «Για μία ακόμη χρονιά σε τούτο το μνημείο σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές από τη Βεργίνα, Παλατίτσια ,Συκιά που έδωσαν το αίμα τους για να ποτιστεί το δένδρο της λευτεριάς και του αγώνα για να ανθρωπεύσει ο άνθρωπος.

Δεν ξεχνάμε τον Μιχάλη Αηδονίδη την «ψυχή» του μνημείου αλλά και των εκδηλώσεων που γινόταν εδώ και που φέτος δεν είναι κοντά μας.

Υποσχόμαστε ότι όχι μόνο δεν τους ξεχνάμε αλλά συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, τόλμη τον ιερό και τίμιο αγώνα τους μέχρι τη τελική νίκη.»

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μπάμπης Λαζαρίδης που αναφέρθηκε στ χρονικό της Εαμικής Αντίστασης καλώντας παράλληλα τους απογόνους και φίλους της να πλαισιώσουν το παράρτημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε προσκλητήριο των δεκάδων νεκρών της Αντίστασης και του ΔΣΕ από την περιοχή που τα ονόματα τους βρίσκονται στις πλάκες του μνημείου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας.

Ομιλία του Γιάννη Τσαναξίδη

Από μέρους της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ, του κόμματος οργανωτή, καθοδηγητή και αιμοδότη της αθάνατης εποποιίας της Αντίστασης και του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ σας απευθύνω θερμό συντροφικό χαιρετισμό.

Για μία ακόμη χρονιά σε τούτο το μνημείο σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές από τη Βεργίνα, Παλατίτσια, Συκιά που έδωσαν το αίμα τους για να ποτιστεί το δένδρο της λευτεριάς και του αγώνα για να ανθρωπεύσει ο άνθρωπος.

Δεν ξεχνάμε τον Μιχάλη Αηδονίδη την «ψυχή» του μνημείου αλλά και των εκδηλώσεων που γινόταν εδώ και που φέτος δεν είναι κοντά μας.

Υποσχόμαστε ότι όχι μόνο δεν τους ξεχνάμε αλλά συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, τόλμη τον ιερό και τίμιο αγώνα τους μέχρι τη τελική νίκη.

Φίλοι και σύντροφοι

Η σημερινή μας εκδήλωση συμπίπτει με τα 80 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΑΜ. Το ΕΑΜ έχει περάσει στην ιστορία, που έγραψε ο ελληνικός λαός με τη ταξική του πάλη, ως πολιτική οργάνωση που καθοδήγησε τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα την περίοδο 1941-1944 και συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε βάρος της άρχουσας τάξης που συνεργαζόταν με τους κατακτητές. Η δράση του ΕΑΜ περιλάμβανε όλες τις μορφές πάλης: απεργίες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, ένοπλη οργάνωση. Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, η καθοδήγηση και ο κύριος αιμοδότης της εαμικής αντίστασης, χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι εαμίτες έδωσαν τη ζωή τους. Το ΕΑΜ έσωσε από την πείνα το λαό με τα συσσίτια που οργάνωσε και χάρη στη δράση του δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης να δουλέψει στα Γερμανικά εργοστάσια, δεν στάλθηκε ούτε ένας Έλληνας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Δημιούργησε λαογέννητους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Λαίκης Δικαιοσύνης. Ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η αντίσταση και η απελευθέρωση από την τριπλή φασιστική κατοχή ήταν έργο του ΕΑΜ. Η αθάνατη εποποιία του αντιστασιακού αγώνα, μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης Ιστορίας γράφτηκαν με την προσφορά, με τις θυσίες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, με την πρωτοπόρα δράση και το αίμα των κομμουνιστών, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, το Χαϊδάρι, ο Αϊ Στράτης είναι μερικοί μόνο από τους τόπους θυσίας.

Τελείως αντίθετη ήταν η στάση του αστικού πολιτικού κόσμου. Ένα τμήμα του, οι γνωστοί "Κουίσλιγκ" επέλεξαν το δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές. Ένα άλλο τμήμα κατέφυγε στο Κάιρο και άλλο στο Λονδίνο, αμέσως μόλις οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα, έχοντας εναποθέσει την απελευθέρωση της Ελλάδας στη σύμμαχό τους Αγγλία. Κάποιοι αστοί πολιτικοί κάθισαν σπίτι τους, ενώ ελάχιστες προσωπικότητες πήραν μέρος στην αντίσταση. Βεβαίως ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος εναπόθετε τις ελπίδες του στην Αγγλία και αργότερα στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τον "κομμουνιστικό κίνδυνο".

Αποδείχτηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής αλλά και όλα τα κατοπινά χρόνια υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι. Τους αστούς τους ενδιέφερε μόνο η διατήρηση της εξουσίας τους και μετά την απελευθέρωση. Αποδείχτηκε ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και την αστική τάξη.

Αργότερα όλοι αυτοί οι αγωνιστές που κατατρόπωσαν τους κατακτητές στάλθηκαν στις εξορίες, στις φυλακές, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το αστικό κράτος, εδώ ταιριάζουν οι στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον Εχθρό Λαό «προδότες και δωσίλογοι όλοι καλοδεχούμενοι, πατριώτες και αγωνιστές στον τοίχο και στις φυλακές». Οι διώχτες των αγωνιστών αυτών, του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ και συνεργάτες των κατακτητών έλαβαν λαμπρές θέσεις και αξιώματα στις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Ο λαός όμως και τότε προτίμησε τον δρόμο της συνέχισης του ένοπλου αγώνα προτιμώντας τον από το νέο του αλυσσόδεμα. Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ ήταν αγώνας δίκαιος, πατριωτικός, αγώνας για μία νέα κοινωνία.

Η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και να βγει νικητής από τον πόλεμο. Να βγει νικητής η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και όχι η αστική τάξη. Η αντιφασιστική πάλη σήμερα συνδέεται με την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική πάλη, με τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών, λαϊκών αναγκών κόντρα στον σάπιο καπιταλισμό.

Σήμερα 80 χρόνια μετά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατήρησαν τις καλές αυτές σχέσεις με τις δυνάμεις που αιματοκύλησαν τον τόπο μας, ευγνωμονούν τους φονιάδες των λαών Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μαζί αυτοί δημιουργούν πολέμους, πρόσφυγες, δυστυχία, μοιράζοντας τους λαούς και με το αίμα τους χαράζουν νέα σύνορα, το δε τραγελαφικό είναι ότι στην Αθήνα έκαναν και σύσκεψη τα γεράκια του ΝΑΤΟ για το πώς θα εκμεταλλευτούν τους λαούς της Μεσογείου και πώς θα βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους (ό, τι έχει απομείνει).

Η Ελλάδα είναι χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να έχουν ξεχαρβαλωθεί τα συστήματα υγείας της χώρας μας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, γεγονότα που τα βλέπουμε κάθε μέρα, ο δε κορονοϊός χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται εναντίον του λαού, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαλύοντας το εθνικό σύστημα υγείας (ό, τι έχει απομείνει στο βωμό του κέρδους).

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τις λυκοσυμμαχίες αυτές, οι οποίες δε παρέχουν καμία ασφάλεια για τη χώρα μας, μόνο αστάθεια και κίνδυνο παρέχουν.

Οι Έλληνες, όπως τα χρόνια της κατοχής αγωνίστηκαν με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και αργότερα στο ΔΣΕ και το ΚΚΕ επικεφαλής τους έδωσαν στις μάχες τα καλύτερα παιδιά τους, τα οποία πέρασαν το πάνθεον της ιστορίας, έτσι και σήμερα αγωνίζονται μετατρεπόμενοι σε λαϊκό κίνημα «για τις πιο όμορφες θάλασσες που δεν έχουμε ταξιδέψει, για τις καλύτερες μέρες που δεν έχουν έρθει ακόμα», όπως μας λέει και ο κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ. Οι αγώνες των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και ΔΣΕ είναι οι δρόμοι του μέλλοντος που μας δείχνουν πως ο Ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί με μάρτυρες την πείνα, τη δυστυχία, τους πολέμους που δημιουργεί, αλλά και με τους αγώνες των λαών για ειρήνη, ελευθερία και έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση.


 


 Έχει διαβαστεί 1061 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 146 επισκέπτες και 0 μέλη.