Τετάρτη, 27 Μάι, 2020

  • Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη και από ψέμα
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
  • Και χαμένοι...και δαρμένοι!
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» :Άμεσα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Δέκα νέα κρούσματα, στους 173 οι νεκροί συνολικά
Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη και από ψέμα1 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ2 Και χαμένοι...και δαρμένοι!3 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» :Άμεσα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών4 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ5 Δέκα νέα κρούσματα, στους 173 οι νεκροί συνολικά6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΜΙΠΗ: Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα (1950 – 1974) Από τον Εμφύλιο στη Χούντα. Προσκληση συμμετοχής εισηγητών

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΕΜΙΠΗ: Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα (1950 – 1974) Από τον Εμφύλιο στη Χούντα. Προσκληση συμμετοχής εισηγητών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

προσκληση συμμετοχης εισηγητων

 

Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα

 

Ε΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας

(1950 – 1974)

 

Από τον Εμφύλιο στη Χούντα

 

 

 

Κατά την υπ’ αριθμ. 4/2011 συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων με γενικό τίτλο «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα». Η σειρά θα περιλαμβάνει χρονολογικές ενότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα (ca 1900) μέχρι και τα τέλη του (ca 2000) και θα αφορά θεματικά σε ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την αρχιτεκτονική – ρυμοτομία, την πολιτική, τους θεσμούς και οποιαδήποτε παράμετρο σχετίζεται με τις παραπάνω συνισταμένες, στην επαρχία της Βέροιας.

Σκοπός των παραπάνω ημερίδων είναι αφ’ ενός η διερεύνηση και ανάδειξη – αξιοποίηση νέων ερευνητικών δεδομένων και αφ’ ετέρου το άνοιγμα της Εταιρείας προς την τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το πρόσφατο ιστορικό της παρελθόν, μέσα από τον οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας και την περιοχή της, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Οι ημερίδες θα ακολουθούν χρονολογική διαίρεση ως εξής: Α΄ (1890 – 1910), Β΄ (1910 – 1925), Γ΄ (1925 – 1940), Δ΄ (1940 – 1950), Ε΄ (1950 – 1974), Στ΄ (1974 – 1990), Ζ΄(1990 – 2010). Δεν αποκλείεται μελλοντικά να προκύψει και η ανάγκη πραγματοποίησης ημερίδων και με θεματικό χαρακτήρα.

Η συμμετοχή των εισηγητών θα εξασφαλίζεται με τη μέθοδο της υποβολής αιτήσεως – περιλήψεως από μέρους των ενδιαφερομένων. Τα κριτήρια συμμετοχής, εκτός από τον καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα, θα κινούνται, παράλληλα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πληροφοριών για την τοπική μικροϊστορία, χωρίς αυτό να σημαίνει έκπτωση από το προσδοκώμενο επιστημονικό επίπεδο.

Ως υπό εξέταση περίοδος για την πέμπτη θεματική ορίστηκε το χρονικό διάστημα 1950-1974, προκειμένου να διερευνηθούν πτυχές της ιστορίας της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της, κατά την Μετεμφυλιακή περίοδο και την μετάβαση της επαρχίας στην περίοδο της επταετούς Δικτατορίας των Συνταγματαρχών (Χούντας). Βασική επιδίωξη των οργανωτών της Ημερίδας αποτελεί η προσπάθεια για συμμετοχή εισηγητών με ανακοινώσεις οι οποίες θα επιχειρούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών εστιάσεων, τόσο της πολιτικής, όσο και της κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής κ.λ.π. ιστορίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού (28/9/2015 – 4/10/2015), κατά τις ημέρες Παρασκευή 2/10/2015 (απόγευμα) και Σάββατο 3/10/2015.

Υπεύθυνη τη διασφάλιση του επιστημονικού υπόβαθρου της ημερίδας είναι Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους α) Ηλία Νικολακόπουλο, β) Αθανάσιο Σφήκα, γ) Ιάκωβο Μιχαηλίδη, και δ) Βαγγέλη Καραμανωλάκη.  

Υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή της ημερίδας είναι η Οργανωτική Επιτροπή της Ε.Μ.Ι.Π.Η., η οποία αποτελείται από τους: α) Εμμανουήλ Ξυνάδα, β) Αθανάσιο Βουδούρη γ) Ολυμπία Μπέτσα δ) Αναστασία Ταναμπάση ε) Ιωάννα Ζιώγα, στ) Μαρία Χειμωνοπούλου και ζ) Νικόλαο Βουδούρη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλον αίτηση, συνοδευόμενη από σύντομη περίληψη της ανακοίνωσής τους (βλ. συνέχεια), μέχρι την 30η Αυγούστου 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. emipi@ymail.com . Το θέμα θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και στην περίληψη να αναφέρεται το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε καθώς επίσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα. Οι περιλήψεις θα δημοσιευθούν στο τετραμηνιαίο περιοδικό της Ε.Μ.Ι.Π.Η. «Χρονικά Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας».

Εισηγητές οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Βέροια κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί κάθε περίπτωση αναλόγως.

Επόμενη ανακοίνωση θα αποσταλεί μαζί με το πρόγραμμα της ημερίδας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας

Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας                          Αναστασία Γ. Ταναμπάση

 

Έχει διαβαστεί 279 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 28 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 20 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 110 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά