Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • Δεν υπάρχει γιατρικό...
  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει γιατρικό...1 ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας3 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/105 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ:Αποζημίωση καλλιτεχνών για εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν με ευθύνη των διοργανωτών

από Η Άλλη Άποψη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ:Αποζημίωση καλλιτεχνών για εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν με ευθύνη των διοργανωτών

Την αποζημίωση καλλιτεχνικών σχημάτων και καλλιτεχνών των οποίων οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος - ακροάματος αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν με ευθύνη των διοργανωτών ζητά ο βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού.

Αναφέρει:

«Το τελευταίο εικοσαήμερο έχουν πολλαπλασιαστεί οι έντονες διαμαρτυρίες από καλλιτέχνες και τους μαζικούς φορείς τους, που διαμαρτύρονται για τις αιφνίδιες και κυριολεκτικά στο παρά πέντε ακυρώσεις εκδηλώσεων από φορείς της Τοπικής Διοίκησης, εκδηλώσεων οι οποίες δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του νομοθετικού πλαισίου όπως διαμορφώθηκε με τις μέχρι σήμερα ΠΝΠ και τις ΚΥΑ, αφού οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος - ακροάματος καθώς και οι κινηματογραφικές προβολές έχουν εξαιρεθεί από τα τελευταία μέτρα που προβλέπουν η ΚΥΑ ΔΙα/Γ.Π.οικ. 50886/11-8-2020 και η ΚΥΑ ΔΙα/Γ.Π.οικ. 51360/14-8-2020. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις εξακολουθούν να διέπονται από τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπουν οι ΚΥΑ Δια/Γ.Π.οικ.48976/31-7-2020 και Δια/Γ.Π.οικ. 50176/6-8-2020. Παρ’ όλα αυτά ακυρώθηκαν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να αποζημιωθούν οι συντελεστές τους, από τις Περιφέρειες και τους συνδιοργανωτές Δήμους λίγο μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ ΔΙα/Γ.Π.οικ. 51360/14-8-2020.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια της Ηπείρου. Και στις δύο περιπτώσεις οι αποφάσεις για την ακύρωση των εκδηλώσεων πάρθηκαν και με τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Και οι δύο Περιφερειάρχες προέβαλλαν ως δικαιολογίες την προστασία της δημόσιας υγείας και μη διασποράς του ιού, οι οποίες βεβαίως και δεν ευσταθούν λόγω του ότι πρώτον οι εκδηλώσεις αυτές προγραμματίστηκαν εν μέσω πανδημίας και δεύτερον, διότι από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται κανονικά προς το παρόν η διεξαγωγή τους με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Οι Περιφερειάρχες Αττικής και Ηπείρου δεν είναι οι μόνοι. Λίγο πολύ όλοι οι διοργανωτές εκδηλώσεων ζωντανού θεάματος - ακροάματος που τις ακύρωσαν ή τις ανέβαλαν, αυτή τη δικαιολογία προβάλλουν. Παρότι η Περιφέρεια Αττικής με νεότερη ανακοίνωσή της εξήγγειλε την πραγματοποίηση ενός μέρους των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, το πρόβλημα της αποζημίωσης των καλλιτεχνικών σχημάτων που θα συμμετείχαν σε προγραμματισμένες παραστάσεις παραμένει.

Αναμφισβήτητα κάθε φορέας που αυθαίρετα, αδικαιολόγητα και χωρίς νόμιμο έρεισμα αναβάλλει/ ματαιώνει προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχει υποχρέωση να αποζημιώνει τους εργαζόμενους που απασχολούνται για την πραγματοποίησή τους. Η ευθύνη για τυχόν ακυρώσεις εκδηλώσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στο φορέα που τις αποφασίζει και δεν μπορεί να γίνεται επίκληση μιας ήδη γνωστής, κατά την κατάρτιση των συμβάσεων των διοργανωτών με τους καλλιτέχνες και τα σχήματα, κατάστασης για να μετακυλιστεί το κόστος εντέλει στους καλλιτέχνες, τη στιγμή μάλιστα που το νομικό πλαίσιο και η αρμόδια επιστημονική επιτροπή προκρίνουν τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι παραβιάσεις της νομοθεσίας συντελούνται από κρατικούς οργανισμούς.

Οι υπεύθυνοι για το πρόβλημα αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες - δημιουργοί αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κοπιαστική εργασία για μελέτη, πρόβες και γενικότερα προετοιμασία των παραστάσεων που ακυρώθηκαν. Επιπλέον, για να προσαρμόσουν τις παραγωγές τους στα υγειονομικά πρωτόκολλα, χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν και άλλες ιδιαίτερα σύνθετες εργασίες, όπως οι σκηνοθετικές τροποποιήσεις των έργων τους. Ανάλογες προσαρμογές έκαναν και τα μουσικά σχήματα για τις συναυλίες. Όλη αυτή η εργασία παραμένει απλήρωτη, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι καλλιτέχνες επωμίστηκαν ακόμη και τα έξοδα μετακίνησής τους στην πόλη όπου θα πραγματοποιούσαν την παράσταση, αφού η ακύρωσή της έγινε μια μέρα πριν την παρουσίασή της στο κοινό. Αυτή η απαράδεκτη τακτική εφαρμόζεται μάλιστα απέναντι σε έναν κλάδο που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτών που χτυπήθηκαν από την πανδημία, καθώς οι καλλιτέχνες μετά από ένα καταστροφικό χειμώνα και ένα επίσης κακό καλοκαίρι, βρίσκονται αντιμέτωποι με το θολό τοπίο του επερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα, όπου θα πρέπει να δημιουργήσουν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι καλλιτέχνες και οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως έδειξαν και οι τελευταίες μαζικές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων τους, σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μοιρολατρικά την πολιτική που φορτώνει πάνω τους όλα τα βάρη της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Με βάση τα πιο πάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, αν προτίθεται να εξασφαλίσει την αποζημίωση των καλλιτεχνών των οποίων οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος - ακροάματος ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, δεδομένου ότι οι ακυρώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διατάξεις».


Έχει διαβαστεί 286 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 410 επισκέπτες και 1 μέλος.