Πέμπτη, 04 Ιούν, 2020

  • Βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη με αβέβαιη την ανάκαμψη βλέπει η Κρ. Λαγκάρντ
  • Η Ελληνίδα Έντιθ Πιάφ, η Χαρούλα Αλεξίου είπε αντίο στο τραγούδι
  • Στάση εργασίας και στο Νοσοκομείο Βέροιας πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι
  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τη ρατσιστική δολοφονία και την κρατική καταστολή των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ
  • ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ Από χαλαζόπτωση
  • «Απευθείας αίτημα του Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: να επιληφθεί με ταχύτητα για όλα τα ζητήματα του ΕΛΓΑ που ταλαιπωρούν τους αγρότες»
Βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη με αβέβαιη την ανάκαμψη βλέπει η Κρ. Λαγκάρντ1 Η Ελληνίδα Έντιθ Πιάφ, η Χαρούλα Αλεξίου είπε αντίο στο τραγούδι2 Στάση εργασίας και στο Νοσοκομείο Βέροιας πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι3 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τη ρατσιστική δολοφονία και την κρατική καταστολή των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ4 ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ Από χαλαζόπτωση5 «Απευθείας αίτημα του Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: να επιληφθεί με ταχύτητα για όλα τα ζητήματα του ΕΛΓΑ που ταλαιπωρούν τους αγρότες»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ευαγγελία (Εύη) Βέλλιου: Για τη «σχεδία Μνήμης» του Αλέκου Χατζηκώστα

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Ευαγγελία (Εύη) Βέλλιου: Για τη «σχεδία Μνήμης» του Αλέκου Χατζηκώστα

* Πρόκειται για την παρέμβαση της νευρολόγου Ε. Βέλλιου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τοθ βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα «Σχεδία Μνήμης» στη Βέροια

 

«Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε ο Αλέκος Χατζηκώστας να με συμπεριλάβει στο πάνελ των ομιλητών για την παρουσίαση του βιβλίου του Σχεδία Μνήμης.
Θα μιλήσω από την πλευρά ενός αναγνώστη.
Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου διαβάζω και αυτό το " έχω διάβασμα" δεν έπαψε ποτέ ως μόνιμη επωδός της ύπαρξής μου. Σε όλη την σχολική περίοδο διάβαζα, χωρίς επιλογή, φανατικά, ό,τι έπεφτε στα χέρια μου. Στο πανεπιστήμιο ο όγκος και το τεράστιο ενδιαφέρον της ιατρικής γνώσης με απορρόφησε σχεδόν ολοκληρωτικά και μόνο μετά το τέλος της ειδικότητας ξαναμπήκα ενθουσιωδώς στην μη ειδική ανάγνωση, κυρίως της λογοτεχνίας συμπεριλαμβανομένων και των Ορθόδοξων χριστιανικών κειμένων. Και αυτό πάλι κράτησε λίγο γιατί πολύ σύντομα συνάντησα την ψυχανάλυση, ερωτεύτηκα τον λόγο της και της αφιερώθηκα.
Η είσοδος της χώρας μας στο ΔΝΤ αιφνίδια με ξύπνησε στο πραγματικό: όλα είναι πολιτικά. Έτσι μετατοπίστηκε ξανά το ενδιαφέρον μου στην πολιτική και την θεωρία της, που κάτι αγωνιστικά ψήγματα είχα προλάβει να πάρω στο πανεπιστήμιο.
Εν ολίγοις θέλω να πω, πως τα τελευταία 20 χρόνια κολυμπώ στον διαστροφικό λόγο της επιστήμης, της ψυχανάλυσης και της πολιτικής , σε έναν λόγο που προσπαθεί να ερμηνεύσει και να σημασιοδοτησει την ζωή αλλά όχι με την ίδια την ζωή, αντικείμενο το οποίο , αντίθετα, έχει η λογοτεχνία, που ζει την ζωή και συχνά αν είναι καλή την επανεφευρίσκει.
Η φυσική , λοιπόν, πορεία ήταν να συναντηθώ και κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία χρόνια, μετά από μια σειρά προσώπων και με τον συγγραφέα μας, να συνάψω δεσμούς φιλίας με αυτόν και την οικογένειά του και φυσικά, όπως είναι λογικό, και με το κόμμα του.
Ο μεγάλος σοφός φιλόσοφος Blaise Pascal λέει: " Δεν θα με έψαχνες, αν δεν με είχες βρει", το οποίο και επαληθεύεται πασιφανώς στην περίπτωσή μου. 
Το να διαβάσω λοιπόν αυτό το μικρό βιβλιαράκι έμπαινε ως ένα ζήτημα ηθικής τάξης.
Πρόκειται, λοιπόν, για το έργο ενός στρατευμένου ανθρώπου· τον ξέρουν και οι πέτρες αυτής της πόλης, που παρεμπιπτόντως φαίνεται πως την λατρεύει.
Κάθε μια από αυτές τις 9 μικρές ιστορίες εμφορείται από ανθρωπισμό, ξεχειλίζουν από συναίσθημα- προσωπικά στο τέλος καθεμιάς αναπάντεχα κλαίω- αλλά ο συγγραφέας στέκεται άκρως συνεπής στην ιδεολογία του και την διαλεκτική της, την μαρξιστική διαλεκτική.
Διαλεκτικός στην αναζήτηση των μνημών, διαλεκτικός στην ανάδυση των κρυμμένων ή και καταχωνιασμένων συναισθημάτων, διαλεκτικός ως προς την ταξικότητα των ανθρώπων που δρουν στις ιστορίες του, διαλεκτικός ως προς τις καταστάσεις που βιώνουν ή και υποφέρουν οι ήρωές του.
Ωστόσο ταπεινός ως προς την γλώσσα που χρησιμοποιεί ( ταπεινός με την χριστιανική έννοια), απλή, λιτή, συνεσταλμένη και συμβατή με την γλώσσα των ανθρώπων των ιστοριών του.
Δεν κρύβει την αδυναμία του για την τάξη από την οποία προέρχεται και υπερασπίζεται, κάνει τα πάντα για να την βγάλει από την αφάνεια ( αναζητήσεις σε ιστορικά αρχεία, ντοκουμέντα και επτασφράγιστα μυστικά των ηττημένων της) για να αποδείξει την αλήθεια της ύπαρξης της και των αγώνων της, αγώνων συνειδητών όπως εξορίες, διαδηλώσεις, απεργίες, συνελεύσεις, συνέδρια του κόμματος και ασυνείδητων αγώνων όπως εκείνων των μανάδων με τα παιδιά τους αγκαλιά, στημένες μπροστά στον εθνάρχη που έρχεται να εγκαινιάσει το μεγαλεπήβολο έργο του ποταμού, για να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα χαμόσπιτά τους στην περιφέρεια, να τα γλυτώσουν από τις μπουλντόζες ενώ οι "άλλοι" αλωνίζουν και αυθαιρετούν νόμιμα μέσα στο κέντρο της πόλης.
Παρ´ολα αυτά και η άλλη τάξη, που δεν πάει καθόλου πίσω στην παρουσία της στο έργο, ( η διαλεκτική του συγγραφέα που έλεγα) η άλλη τάξη λοιπόν ναι, έχει και αυτή αισθήματα, ναι έχει και αυτή καρδιά. Την συναντά συχνά ο συγγραφέας συνήθως με την μορφή του έρωτα και της αγάπης, που αν και δεν τελεσφορούν, μένουν ανεξίτηλες ωστόσο και στις δυο πλευρές.
Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος, συνήθως, που γίνεται αυτή η συνάντηση, το ταξικό πεδίο της συνάντησης· όλοι είναι εκεί για τον ίδιο σκοπό, με άλλα μέσα βέβαια ο καθένας, και γι'αυτό το πανεπιστήμιο είναι υψίστης σημασίας για τον κομμουνιστή συγγραφέα. Ναι, λοιπόν μας λέει, και αυτοί και αυτές αγαπούν και μάλιστα βαθειά, ωστόσο όχι τόσο ριζικά που να μπορούν να αλλάξουν στρατόπεδο. Πορεύονται τις μεγαλειώδεις καριέρες τους αλλά εντέλει ποτέ δεν ξεχνούν την μεγάλη αγάπη που παραμένει ριζωμένη μέσα στην καρδιά.
Ο έρωτας όντως είναι ταξικός αλλά η αγάπη είναι υπερταξική.
Αυτές οι 9 μικρές ιστορίες που μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα μιας αιφνιδιαστική εισβολής αναμνήσεων με την ευκαιρία διαφόρων ειδήσεων ή γεγονότων, είναι το επιστέγασμα, η σύνοψη θα έλεγα, του διαλεκτικού συμπεράσματος του συγγραφέα για την ζωή ότι τα πράγματα μέσα στην εσωτερική τους και εξωτερική τους αντίφαση είναι απλά : 
αγάπησα και με αγάπησαν αλλά πάντοτε οι συνθήκες καθόριζαν το αν θα τελεσφορούσαν ή όχι, και συγκατανεύει σε αυτήν την αντίφαση. 
Και ακόμα, αγάπησα και αγαπήθηκα και όποτε συνέβει αυτό με έναν πραγματικό- αληθινό τρόπο, δεν έσβησε από την μνήμη κανενός από τα υποκείμενα του δεσμού και αυτό έχει ένα λυτρωτικό αποτέλεσμα και για τον αναγνώστη. 
Τα πράγματα είναι απλά, μέσα στην διαλεκτική τους αντίφαση και γι'αυτό μπορώ να κλάψω και να θρηνήσω για την απώλεια και την ματαίωση. Δηλαδή, και ψυχαναλυτικά βλέποντάς το εγω, γίνεται μια ανοιχτή αποδοχή της έλλειψης ως κινητήριας δύναμης της επιθυμίας για να συνεχίσει. - C'est la vie-. 
Η έλλειψη του αγαπώμενου προσώπου ( δεν έχει σημασία αν θα είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης, ή ο καθηγητής ή ο σύντροφος ή η μεγάλη αγάπη είτε ο συμβολικός πατέρας-οικοδόμος-καθοδηγητής) η έλλειψη είναι η κινητήρια δύναμη της επιθυμίας για ζωή που στην περίπτωσή του συγγραφέα, ζωή  που εμφορείται από τα κομμουνιστικά ιδεώδη και κατά την δική μου άποψη πανανθρώπινα και δίκαια ιδεώδη.
Και κλείνω αναφέροντας μια φράση του μεγάλου ψυχαναλυτή Ζακ Λακάν : το ουσιώδες δεν είναι η συμφωνία των υποκειμένων αλλά η συμφωνία ανάμεσα σε όσα λένε και όσα θέλουν να πουν, ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο. Και ο συγγραφέας μας, όπως λιγάκι μπορώ να έχω μια γνώμη, ανήκει σε αυτήν την σπάνια περίπτωσή. Ευχαριστώ.»

Έχει διαβαστεί 1657 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΝΑ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 112 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά