Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς με τον τραγικό θάνατο της 19χρονης στην Κεφαλονιά...Από την ευκολία με την οποία τα ναρκωτικά κυκλοφορούν σε έναν «τουριστικό παράδεισο»; Από τον σάπιο κόσμο του διαδικτύου και των social media, όπου σε κάθε στροφή παραμονεύει κι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος; Από τις «αξίες» όπως «ο θάνατός σου η ζωή μου» ... Περισσότερα
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
από Η Άλλη Άποψη
Οι τροχιοδεικτικές βολές στην κατεύθυνση της κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, η διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, με στόχο την υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα εν μέσω των προβλέψεων για ανάκαμψη του ΑΕΠ και της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελούν τις συντεταγμένες του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ως κυρίαρχο ζήτημα αναγορεύεται «η σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών», έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, και όπως όλα δείχνουν το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος θα ενσωματώνει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στο προσχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 έρχεται να ενσωματώσει, μέχρι κεραίας, το αντιλαϊκό «απόθεμα» με τα μέτρα ολόκληρης της μνημονιακής περιόδου και των συμφωνιών, αλλά και να τα διευρύνει, τόσο με αυτά που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, όσο και με αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο και που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο των διεργασιών για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Επιπλέον, κεντρικό γνώρισμα για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης αποτελεί το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός εντάσσεται στοΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021,όπου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις, όπως η περαιτέρω κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (από το 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) ή και ακόμη νωρίτερα σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι τους για τα ματωμένα πλεονάσματα.
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο και ματωμένα πλεονάσματα για το λαό
Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο ρυθμός ανάκαμψης τουΑΕΠγια το 2018 (186,7 δισ.) θα διαμορφωθεί στο2,4%,από 1,8% φέτος. Οι νέεςεπενδύσεις(«ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν σε ποσοστό12,6%(από 4,3% φέτος), ως αποτέλεσμα του«ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, βάσει των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης»,σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού) αναμένονται στο20,8%(από 22%), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,4%, οι εξαγωγές κατά 4,7%, οι εισαγωγές κατά 4,4% και ο επίσημος πληθωρισμός κατά 1,1%.
Βέβαια, στο προσχέδιο ενσωματώνεται πρώτα απ' όλα το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, ενώ βέβαια θα αρχίσουν να «τρέχουν» και μέτρα όπως η κατάργηση του «μειωμένου» ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, η κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου (1,5%) που ισχύει για την παρακράτηση του φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για τους μισθωτούς και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους κ.ά.
Το«πρωτογενές πλεόνασμα»για το 2018 προβλέπεται να απογειωθεί στα6,67 δισ. ευρώ(3,57% του ΑΕΠ), οριακά υψηλότερα ακόμα και από το στόχο (3,5%), έναντι 3,98 δισ. (2,21% του ΑΕΠ που αναμένεται να «κλείσει» φέτος). Η διόγκωση των πλεονασμάτων υπολογίζεται να φτάσει στα2,7 δισ.και σε ποσοστό στο 67,6%.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων προβλέπει στην κατηγορία«κοινωνικές παροχές»(συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τονκρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία,νέα καρατόμηση, φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους900 εκατ. ευρώ!
Μεταξύ αυτών, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση τουΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θακατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ.Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., ποσό βέβαια που θα έχει μηδενιστεί μέχρι το 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», η «εφάπαξ παροχή» που δόθηκε το 2016 θα είναι μηδενική σε ολόκληρη την περίοδο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Το λεγόμενο«Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» εμφανίζεται το 2018 στάσιμο στα 760 εκατ., για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και όλη την επόμενη περίοδο (τουλάχιστον μέχρι το 2021), ενώ στο μεταξύ θα «τρέχουν» οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο.
Επιπλέον, όπως προβλέπεται στις «επικαιροποιημένες» συμφωνίες με το κουαρτέτο, ηκαρατόμηση του επιδόματος θέρμανσηςγια το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας θα αφήσει μόνο 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%).
Σε ρότα διόγκωσης οι αντιλαϊκοί φόροι
Η συνολική μάζα των κρατικών εσόδων αναμένεται στα54,4 δισ. (από 53,2 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, οιάμεσοι φόροιαναμένεται να «αυγατίσουν»πάνω από 400 εκατ.,στα20,8 δισ. ευρώ.
Ειδική βαρύτητα θα έχουν οιέμμεσοι φόροιπου φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, συγκεκριμένα θα φτάσουν σε27,65 δισ.(από 27,1 δισ. φέτος), με νέαδιόγκωση ύψους 550 εκατ. ευρώ.
Οπως προκύπτει, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 περίπου το1 δισ. ευρώκαι έπεται συνέχεια...
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τους εκβιασμούς και τις κατασχέσεις απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να σηκώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί, από την 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής των «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας, έστω και για μια μέρα, συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» μέχρι 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους
Παράλληλα, οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε6,75 δισ., από τα οποία το1 δισ. ευρώπροέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το2019, την ίδια ώρα που θα ξεκινάει ο νέος κύκλος κατακρεούργησης των συντάξεων, θα απογειωθούν και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το ΠΔΕ κατά 250 εκατ. ευρώ! Θυμίζουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά τις δαπάνες του ΠΔΕ, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των μονοπωλίων, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν τα κονδύλια που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.