Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Για την παρέλαση αλά Monty Pythons στη Νέα Φιλαδέλφεια

από Η Άλλη Άποψη
Για την παρέλαση αλά Monty Pythons στη Νέα Φιλαδέλφεια

Από τα καλύτερα όπλα ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας, ενάντια στην προσπάθεια ομογενοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων, είναι το χιούμορ και η σάτιρα. Είναι άλλωστε ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όταν αυτά τα δύο στοιχεία συνδυαστούν με ένα ρωμαλέο, μαζικό κίνημα αντίστασης μπορούν να επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στη βιτρίνα του συστήματος.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η σάτιρα οφείλει να στοχεύει στην καρδιά του ζητήματος που επιθυμεί να θίξει. Το απολιτίκ χιούμορ, ως μέσο «αμφισβήτησης για την αμφισβήτηση», χωρίς ταξικό και πολιτικό υπόβαθρο, οδηγεί αναπόφευκτα στην εντυπωσιοθηρία.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί το δρώμενο των 10 κοριτσιών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η καλλιτεχνική «επέμβαση» του επιχείρησαν στην παρέλαση, εμπνευσμένη από τους Monty Pythons, στόχευε στο να στείλει ενα μήνυμα διαμαρτυρίας.
Το ερώτημα όμως που τίθεται αφορά στο κατά πόσο το εν λόγω δρώμενο συνέδεσε τις έννοιες που σκοπεύει να θίξει (π.χ. μιλιταρισμός) με το πραγματικό πρόβλημα. Δεν αρκεί να καταγγέλλεις το μιλιταρισμό ή τον πόλεμο. Πρέπει να στοχεύεις στις αιτίες που τα δημιουργούν και να τις αναδεικνύεις.
Οι διακηρύξεις περί «ελευθερίας του ανθρώπου» είναι γράμμα κενό περιεχομένου αν δεν συνοδεύονται από κριτική απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τσακίζει ζωές, προκαλεί φτώχεια, ανέχεια, πολέμους και ποτάμια ξεριζωμένων προσφύγων.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το εξής: Η καλλιτεχνική παρέμβαση στην κοινωνία, η διαμαρτυρία μέσω της σάτιρας, δε μπορούν να είναι σπασμωδικές και αποκομμένες από το μαζικό εργατικό-λαϊκό κίνημα. Για να έχει αποτέλεσμα και να μην είναι «άσφαιρα πυρά», οφείλει να μπαίνει βαθύτερα στην ουσία των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, στοχεύοντας πάντα τον πραγματικό εχθρό.
Δηλαδή το εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί πηγή όλων των δεινών για τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Έχει διαβαστεί 385 φορές
«Ρεύμα» κερδοφορίας
Προηγούμενο άρθρο
«Ρεύμα» κερδοφορίας
Αυτονόητα για την ΔΕΗ...
Επόμενο άρθρο
Αυτονόητα για την ΔΕΗ...

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 749 επισκέπτες και 0 μέλη.