Δευτέρα, 25 Μάι, 2020

  •    Παράταση αιτήσεων αναδιάρθρωσης αμπελώνων
  • Τελευταία θεσπέσια εκδρομή ανταμώνοντας Ελεύθερες Κόκκινες βαθιά Παιώνιες Βέρμιου ομιλώντας ''Ελεύθερη'' Ελλάδα Ποίησης και Χάρης γεφυρώνοντας!
  • Πανδημία: Περισσότεροι από 343.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο
  • Το «παράπονο» του Κ. Καλαϊτζίδη
  • ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ:Φώτης Αγγουλές ο προλετάριος ποιητής
  • Ανοίγουν 1η Ιουνίου Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί
   Παράταση αιτήσεων αναδιάρθρωσης αμπελώνων1 Τελευταία θεσπέσια εκδρομή ανταμώνοντας Ελεύθερες Κόκκινες βαθιά Παιώνιες Βέρμιου ομιλώντας ''Ελεύθερη'' Ελλάδα Ποίησης και Χάρης γεφυρώνοντας!2 Πανδημία: Περισσότεροι από 343.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο3 Το «παράπονο» του Κ. Καλαϊτζίδη4 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ:Φώτης Αγγουλές ο προλετάριος ποιητής5 Ανοίγουν 1η Ιουνίου Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την παρέλαση αλά Monty Pythons στη Νέα Φιλαδέλφεια

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Για την παρέλαση αλά Monty Pythons στη Νέα Φιλαδέλφεια

Από τα καλύτερα όπλα ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας, ενάντια στην προσπάθεια ομογενοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων, είναι το χιούμορ και η σάτιρα. Είναι άλλωστε ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όταν αυτά τα δύο στοιχεία συνδυαστούν με ένα ρωμαλέο, μαζικό κίνημα αντίστασης μπορούν να επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στη βιτρίνα του συστήματος.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η σάτιρα οφείλει να στοχεύει στην καρδιά του ζητήματος που επιθυμεί να θίξει. Το απολιτίκ χιούμορ, ως μέσο «αμφισβήτησης για την αμφισβήτηση», χωρίς ταξικό και πολιτικό υπόβαθρο, οδηγεί αναπόφευκτα στην εντυπωσιοθηρία.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί το δρώμενο των 10 κοριτσιών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η καλλιτεχνική «επέμβαση» του επιχείρησαν στην παρέλαση, εμπνευσμένη από τους Monty Pythons, στόχευε στο να στείλει ενα μήνυμα διαμαρτυρίας.
Το ερώτημα όμως που τίθεται αφορά στο κατά πόσο το εν λόγω δρώμενο συνέδεσε τις έννοιες που σκοπεύει να θίξει (π.χ. μιλιταρισμός) με το πραγματικό πρόβλημα. Δεν αρκεί να καταγγέλλεις το μιλιταρισμό ή τον πόλεμο. Πρέπει να στοχεύεις στις αιτίες που τα δημιουργούν και να τις αναδεικνύεις.
Οι διακηρύξεις περί «ελευθερίας του ανθρώπου» είναι γράμμα κενό περιεχομένου αν δεν συνοδεύονται από κριτική απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τσακίζει ζωές, προκαλεί φτώχεια, ανέχεια, πολέμους και ποτάμια ξεριζωμένων προσφύγων.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το εξής: Η καλλιτεχνική παρέμβαση στην κοινωνία, η διαμαρτυρία μέσω της σάτιρας, δε μπορούν να είναι σπασμωδικές και αποκομμένες από το μαζικό εργατικό-λαϊκό κίνημα. Για να έχει αποτέλεσμα και να μην είναι «άσφαιρα πυρά», οφείλει να μπαίνει βαθύτερα στην ουσία των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, στοχεύοντας πάντα τον πραγματικό εχθρό.
Δηλαδή το εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί πηγή όλων των δεινών για τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Έχει διαβαστεί 67 φορές
«Ρεύμα» κερδοφορίας
Προηγούμενο άρθρο
«Ρεύμα» κερδοφορίας
Αυτονόητα για την ΔΕΗ...
Επόμενο άρθρο
Αυτονόητα για την ΔΕΗ...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Δευτέρα, 25 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 26 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 103 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά