Πέμπτη, 28 Μάι, 2020

  • Κυριαρχεί το γαλάζιο στα βιογραφικά των 32...
  • Η Περιφέρεια αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό σε όλους τους δρόμους ευθύνης της μέσω ΣΔΙΤ...
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και η κατ' αρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζουν την πραγματικότητα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΞΩΣΗ” ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
  • Κάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/θμιας Δ/νσης, τη Δευτέρα 1/6, στις 14:00 και μίνι σύσκεψη, μετά την Παράσταση, στην Πλατεία Δημαρχείου
  • Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας απαντά…
Κυριαρχεί το γαλάζιο στα βιογραφικά των 32...1 Η Περιφέρεια αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό σε όλους τους δρόμους ευθύνης της μέσω ΣΔΙΤ...2 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και η κατ' αρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζουν την πραγματικότητα3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΞΩΣΗ” ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ4 Κάλεσμα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/θμιας Δ/νσης, τη Δευτέρα 1/6, στις 14:00 και μίνι σύσκεψη, μετά την Παράσταση, στην Πλατεία Δημαρχείου5 Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας απαντά…6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Ρεύμα» κερδοφορίας

print
email
από Η Άλλη Άποψη
«Ρεύμα» κερδοφορίας

Αλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση για το τι πρέπει να προσδοκούν οι εργαζόμενοι και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, όταν ακούνε τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, δίνει το σχέδιο που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «εξυγίανση» της ΔΕΗ. Αν κάτι ξεχωρίζει - και φρόντισαν άλλωστε να το αναδείξουν τα κυβερνητικά επιτελεία - είναι πως για την κερδοφορία της επιχείρησης και τη συμμετοχή της στη λεγόμενη «νέα εποχή» της Ενέργειας, βασική προϋπόθεση δεν είναι άλλη από το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων με την «απαλλαγή» από τους παλιότερους εργαζόμενους μέσω «εθελούσιων» και μετακινήσεων σε άλλους τομείς, το «ξήλωμα» εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και όσων προβλέπονται στην τρέχουσα Συλλογική Σύμβαση, όπως για παράδειγμα η έκπτωση ρεύματος για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, τη γενίκευση των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, που ήδη αποτελούν πραγματικότητα στον Ομιλο, τη δουλειά χωρίς μονιμότητα και δικαιώματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Να λοιπόν ποιο είναι το «ρεύμα» που τροφοδοτεί τη μηχανή της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της «ανάπτυξης» για λογαριασμό του κεφαλαίου: Η ένταση της εκμετάλλευσης σε κάθε κλάδο και τομέα. Κι αυτός είναι νόμος που δεν μπορούν να παρακάμψουν, όσα παραμύθια κι αν επιστρατεύσουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Αλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι πως και στο προηγούμενο μοντέλο «απελευθέρωσης» και παραπέρα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, αυτό που πρόκριναν η προηγούμενη διοίκηση και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βασικό κομμάτι ήταν και πάλι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις «εθελούσιες» απολύσεις να υπολογίζονται τότε στις 4.000.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι όσα επιφυλάσσουν για τους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους της επιχείρησης αποτελούν την άθλια πραγματικότητα συνολικά στον κλάδο, όπου τα επιχειρηματικά «ντιλ» των εκατοντάδων εκατομμυρίων και τα χρυσωρυχεία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους μεταφράζονται σε ελάχιστες και με άθλιους όρους θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, οι νέες αυτές αντεργατικές ανατροπές εμφανίζονται ήδη ως «μπούσουλας» για μια σειρά άλλες πρώην ΔΕΚΟ, όπως τα «Αμυντικά Συστήματα», η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΑΣΘ, που πέρασαν από χίλια κύματα με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τώρα παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την «ανάκαμψή» τους η «απαλλαγή» από ό,τι θυμίζει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Και φυσικά η επίθεση αυτή πάει χέρι χέρι με όλη τη γνωστή άθλια επιχειρηματολογία του «κοινωνικού αυτοματισμού», που επιχειρεί να κρύψει ότι τα προνόμια που έχει χρυσοπληρώσει ξανά και ξανά ο λαός δεν είναι αυτά των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά εκείνα των επιχειρηματικών ομίλων και των κάθε λογής «πράσινων» αρπακτικών. Αυτούς «τάισε» όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός, μέσω και της ΔΕΗ, με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, με το φούντωμα της ενεργειακής φτώχειας, την ένταση των εκβιασμών και τις διακοπές ρεύματος κ.ο.κ.

Αυτή η πραγματικότητα όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά αντίθετα ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει με το ίδιο σκληρό «νόμισμα» τους στόχους της «απελευθέρωσης» του κλάδου: Με αύξηση των τιμολογίων, ένταση των εκβιασμών και των πιέσεων για κάθε είδους «οφειλές», επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, παραπέρα υπονόμευση των ενεργειακών αναγκών του, μεταξύ άλλων και από την εγκατάλειψη του φτηνού και αποδοτικού λιγνίτη, στο όνομα της υποτιθέμενης προστασίας του περιβάλλοντος.

Και το παράδειγμα της ΔΕΗ επιβεβαιώνει πως καπιταλιστική κερδοφορία, ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου και εργατικά - λαϊκά δικαιώματα όχι μόνο δεν συμβαδίζουν, αλλά είναι σαν τη φωτιά με το νερό. Απ' αυτήν την ανάπτυξη οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Μόνο με την ενίσχυση του δικού τους συλλογικού, οργανωμένου αγώνα, της συμμαχίας τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, την αντεπίθεση απέναντι στα σχέδια κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων, μπορούν να έρθουν στο «φως» οι δικές τους ανάγκες και οι όροι για την ικανοποίησή τους.

Έχει διαβαστεί 53 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 28 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 29 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 107 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά