Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Με το ίδιο «νόμισμα»

από Η Άλλη Άποψη
Με το ίδιο «νόμισμα»

Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι και χτες το βράδυ, με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε το ένα πίσω απ' το άλλο, στα «μουλωχτά», νέα δωράκια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνέχεια αυτών που περιέλαβε στο λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο ελάφρυνσης», που ψήφισε την Τετάρτη στη Βουλή, μέσα σε «φιλολαϊκές» παράτες.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η παρουσίαση της επικαιροποιημένης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», την ίδια μέρα που στη Βουλή απέρριπτε ασυζητητί και με την εκκωφαντική σιωπή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ με μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται, όπως και για την κατάργηση αντιαπεργιακών διατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της ταξικής, αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ...

Η επικαιροποιημένη έκδοση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής» προβλέπει «χρήμα με ουρά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες διευκολύνσεις και κρατικές επιδοτήσεις καθώς και τη δέσμευση ότι η στρατηγική αυτή θα συνεχίσει να υπηρετεί «τη στοχοθεσία και τις προτεραιότητες» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, των μνημονίων διαρκείας δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προβλέπει πολλά δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ενσωματώνει όλες τις «εμβληματικές» παρεμβάσεις, που θύμισε ο υπουργός Οικονομίας στην εισήγησή του, όπως τον νόμο για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «απλοποίηση» των ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά κέρδη, τα προκλητικά προνόμια για τις «ενδοομιλικές υπηρεσίες».

Με τέτοιες αντιλαϊκές επιδόσεις, απανωτά πακέτα μέτρων για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αντιλαϊκές δεσμεύσεις ότι τα «συμφωνηθέντα» με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς θα τηρηθούν «μέχρι κεραίας», δεν είναι να απορεί κανείς το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε «αμηχανία» τη ΝΔ, που πλειοδοτεί σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και πασχίζει με τις αντεργατικές της προτάσεις να πάρει το χρίσμα της διακυβέρνησης.

Γι' αυτό μιλάει για 7ήμερη εργασία, γι' αυτό προτείνει εδώ και τώρα ανάπτυξη του ιδιωτικού πυλώνα της Ασφάλισης, γι' αυτό δείχνει την Υγεία ως ένα προνομιακό πεδίο δράσης για το κεφάλαιο και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους αυτούς τους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει απλόχερα μέτρα στο κεφάλαιο και η ΝΔ «ιδρώνει» να τον ανταγωνιστεί σε αντιλαϊκές εξαγγελίες.

Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει ο λαός και τα μέτρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει «μετά βαΐων και κλάδων» ως «ελάφρυνση» των λαϊκών στρωμάτων και που ούτε αυτά δεν θα ανακοίνωνε, αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Τα μέτρα αυτά, που κινούνται στη λογική 10 σου παίρνω και 1 σου δίνω, ζητώντας από τον λαό να δώσει «συγχωροχάρτι» για τα αντιλαϊκά έργα και τις ημέρες της, να θεωρήσει περασμένα - ξεχασμένα όσα έχασε, αξιοποιούνται ως το άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, που τσακίζει τον λαό.

Ακόμα και τα ελάχιστα που μπορεί να προκύψουν για τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαϋλώνονται μέσα στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που παραμένει ανέγγιχτο από την κυβέρνηση και ενισχύεται με τα αλλεπάλληλα «δώρα» και τα νέα προνόμια, που νομοθετεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κανένας, λοιπόν, δρόμος δεν ανοίγει για ανάκτηση των απωλειών, για την αποκατάσταση αδικιών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για την ικανοποίηση των «αναγκών των πολλών».

Οι εργαζόμενοι, επομένως, τα λαϊκά στρώματα δεν χρωστάνε σε κανέναν. Να τους πληρώσουν «με το ίδιο νόμισμα» στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει ο δικός τους αγώνας ενάντια σε κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις, ο αγώνας για τις δικές τους ανάγκες, η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού.

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Έχει διαβαστεί 378 φορές

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 552 επισκέπτες και 0 μέλη.