Κυριακή, 18 Αύγ, 2019

  • Με τον Έμπολα και η επιδημία ιλαράς που έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους μέσα σε 7 μήνες
  • Ισλανδία: «Τιμή» στον πρώτο παγετώνα της που χάθηκε λόγω κλίματος
  •  Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στις 21/8
  • ΚΚΕ: Σχόλιο για την απαράδεκτη κατάσταση των ακτοπλοϊκών γραμμών στη Σαμοθράκη
  • 17/8/1944: Το μπλόκο της Κοκκινιάς
  • Πρωτογενές πλεόνασμα 1,779 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός το πρώτο 7μηνο του 2019
Με τον Έμπολα και η επιδημία ιλαράς που έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους μέσα σε 7 μήνες1 Ισλανδία: «Τιμή» στον πρώτο παγετώνα της που χάθηκε λόγω κλίματος2  Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στις 21/83 ΚΚΕ: Σχόλιο για την απαράδεκτη κατάσταση των ακτοπλοϊκών γραμμών στη Σαμοθράκη4 17/8/1944: Το μπλόκο της Κοκκινιάς5 Πρωτογενές πλεόνασμα 1,779 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός το πρώτο 7μηνο του 20196

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με το ίδιο «νόμισμα»

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Με το ίδιο «νόμισμα»

Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι και χτες το βράδυ, με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε το ένα πίσω απ' το άλλο, στα «μουλωχτά», νέα δωράκια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνέχεια αυτών που περιέλαβε στο λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο ελάφρυνσης», που ψήφισε την Τετάρτη στη Βουλή, μέσα σε «φιλολαϊκές» παράτες.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η παρουσίαση της επικαιροποιημένης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», την ίδια μέρα που στη Βουλή απέρριπτε ασυζητητί και με την εκκωφαντική σιωπή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ με μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται, όπως και για την κατάργηση αντιαπεργιακών διατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της ταξικής, αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ...

Η επικαιροποιημένη έκδοση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής» προβλέπει «χρήμα με ουρά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες διευκολύνσεις και κρατικές επιδοτήσεις καθώς και τη δέσμευση ότι η στρατηγική αυτή θα συνεχίσει να υπηρετεί «τη στοχοθεσία και τις προτεραιότητες» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, των μνημονίων διαρκείας δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προβλέπει πολλά δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ενσωματώνει όλες τις «εμβληματικές» παρεμβάσεις, που θύμισε ο υπουργός Οικονομίας στην εισήγησή του, όπως τον νόμο για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «απλοποίηση» των ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά κέρδη, τα προκλητικά προνόμια για τις «ενδοομιλικές υπηρεσίες».

Με τέτοιες αντιλαϊκές επιδόσεις, απανωτά πακέτα μέτρων για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αντιλαϊκές δεσμεύσεις ότι τα «συμφωνηθέντα» με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς θα τηρηθούν «μέχρι κεραίας», δεν είναι να απορεί κανείς το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε «αμηχανία» τη ΝΔ, που πλειοδοτεί σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και πασχίζει με τις αντεργατικές της προτάσεις να πάρει το χρίσμα της διακυβέρνησης.

Γι' αυτό μιλάει για 7ήμερη εργασία, γι' αυτό προτείνει εδώ και τώρα ανάπτυξη του ιδιωτικού πυλώνα της Ασφάλισης, γι' αυτό δείχνει την Υγεία ως ένα προνομιακό πεδίο δράσης για το κεφάλαιο και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους αυτούς τους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει απλόχερα μέτρα στο κεφάλαιο και η ΝΔ «ιδρώνει» να τον ανταγωνιστεί σε αντιλαϊκές εξαγγελίες.

Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει ο λαός και τα μέτρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει «μετά βαΐων και κλάδων» ως «ελάφρυνση» των λαϊκών στρωμάτων και που ούτε αυτά δεν θα ανακοίνωνε, αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Τα μέτρα αυτά, που κινούνται στη λογική 10 σου παίρνω και 1 σου δίνω, ζητώντας από τον λαό να δώσει «συγχωροχάρτι» για τα αντιλαϊκά έργα και τις ημέρες της, να θεωρήσει περασμένα - ξεχασμένα όσα έχασε, αξιοποιούνται ως το άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, που τσακίζει τον λαό.

Ακόμα και τα ελάχιστα που μπορεί να προκύψουν για τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαϋλώνονται μέσα στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που παραμένει ανέγγιχτο από την κυβέρνηση και ενισχύεται με τα αλλεπάλληλα «δώρα» και τα νέα προνόμια, που νομοθετεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κανένας, λοιπόν, δρόμος δεν ανοίγει για ανάκτηση των απωλειών, για την αποκατάσταση αδικιών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για την ικανοποίηση των «αναγκών των πολλών».

Οι εργαζόμενοι, επομένως, τα λαϊκά στρώματα δεν χρωστάνε σε κανέναν. Να τους πληρώσουν «με το ίδιο νόμισμα» στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει ο δικός τους αγώνας ενάντια σε κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις, ο αγώνας για τις δικές τους ανάγκες, η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού.

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Έχει διαβαστεί 52 φορές

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος ΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 18 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 31 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 19 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 32 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 83 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά