Σάββατο, 23 Οκτ, 2021

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την οικονομική εξόρμηση Νοέμβρη, Δεκέμβρη 2021
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 23/10
  • Αν συνέβαινε αλλού;
  • ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΠΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
  • Με την προβιά...
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την οικονομική εξόρμηση Νοέμβρη, Δεκέμβρη 20211 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 23/102 Αν συνέβαινε αλλού;3 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΠΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ4 Με την προβιά...5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εστίες διασποράς

Εστίες διασποράς

Πάνω από 1.000 τμήματα συγχωνεύονται πανελλαδικά αυτές τις μέρες, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις γονέων και μαθητών, αφού εκτός από το «γης Μαδιάμ» που συνεπάγονται τα 27 και 28 παιδιά στην τάξη, ο συγχρωτισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη διάδοση της πανδημίας, στη φάση της νέας έξαρσης. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η απου... Περισσότερα

Τα «προσεχώς» του «νέου ΕΣΥ»

από Η Άλλη Άποψη
Τα «προσεχώς» του «νέου ΕΣΥ»

Οσο πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια για το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι αυτό πρέπει να βρει απέναντι τον λαό και όλους τους υγειονομικούς, γιατί οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, συνολικά για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα της Υγείας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν με βάση τις κατευθύνσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), η έκθεση του οποίου αναμένεται τις επόμενες μέρες. «Ραχοκοκαλιά» του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι «οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» και «τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», η οποία αναφέρει ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

* * *

Η Ανώνυμη Εταιρεία που συστάθηκε με νόμο του 2020 θα αξιολογεί τις υπηρεσίες Υγείας, με κριτήρια «από το πάνω ράφι» της στρατηγικής της ΕΕ για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει με αφορμή και την πανδημία ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συναποτελούν το «εθνικό σύστημα Υγείας», προλειαίνοντας το έδαφος για νέες συμπράξεις και συνέργειες, σε βάρος της υγείας και της τσέπης των ασθενών, αλλά σε βάρος και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών. Οπως φάνηκε άλλωστε και στις διάφορες φάσεις κορύφωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που τα θεωρεί «κόστος», όχι μόνο δεν επίταξε χωρίς όρους και προϋποθέσεις τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αξιοποίησε την πανδημία και ως ευκαιρία για να προωθήσει νέες ανατροπές σε βάρος των υγειονομικών και κυρίως για να επιταχύνει προαποφασισμένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που συμπυκνώνονται στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ».

* * *

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, προωθείται η παραπέρα προσαρμογή των μονάδων Υγείας στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης, προκειμένου να λειτουργούν ολοκληρωμένα και σε όλους τους τομείς ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες» με την πώληση υπηρεσιών, απαλλάσσοντας το κράτος από τις δαπάνες του προϋπολογισμού, μετακυλίοντας ακόμα περισσότερο το «κόστος» στην τσέπη του λαού, είτε με τις άμεσες πληρωμές είτε έμμεσα, μέσα από τα Ταμεία. Η σύσταση του ΟΔΙΠΥ ΑΕ αποτελεί έτσι τη «φυσική συνέχεια» της Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs) που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την πλήρη εναρμόνιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της «αγοράς». Γι' αυτό άλλωστε, το μόνο που βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ, ήταν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει απευθείας από κάποια υπηρεσία ή επιτροπή του Δημοσίου και όχι από Ανώνυμη Εταιρεία, με τη ΝΔ να ανταπαντά ότι τέτοιες υπήρχαν και διατηρήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η ΕΣΑΛ, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και άλλες.

* * *

Είναι φανερό επομένως ότι το έδαφος για τη «νέα» μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι ήδη στρωμένο με τους νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θωρακίζουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, την πολιτική των ελάχιστων δωρεάν παροχών για όλους και των αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας μόνο για όποιον έχει να πληρώσει, τη στρατηγική των συμπράξεων και της «σύμφυσης» του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού για το νέο ΕΣΥ. Απέναντι σ' αυτήν τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και το κράτος από το κόστος της Υγείας, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να οργανωθεί η πάλη, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά για να βρίσκει στόχο. Δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις στην Υγεία με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους, όπως είναι δυνατό σήμερα να γίνει, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Έχει διαβαστεί 369 φορές
"Φωτια" το ηλεκτρικό ρεύμα...
Προηγούμενο άρθρο
"Φωτια" το ηλεκτρικό ρεύμα...
Δεν είναι για όλους...
Επόμενο άρθρο
Δεν είναι για όλους...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 188 επισκέπτες και 0 μέλη.