Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ  ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των δενδροκαλλιεργειών στον κάμπο της Ημαθίας. Τα ξημερώματα της 19ης και 20ης Μάρτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες από τρεις έως και έξι βαθμούς κελσίου κάτω του μηδενός. Καθολική είναι η ζημιά που προκλήθηκε σε όλα τα βερίκοκα, νεκταρίνια . Πολύ μεγάλη ζημιά επίσης προκλήθηκε στα ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια, σε πολλές ποικιλίες  κερασιάς, καθώς και σε ακτινίδια.

Για άλλη μια χρονιά οι δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας θα μείνουν χωρίς παραγωγή, και με δεδομένο ότι σε πολλά χωριά η δενδροκαλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια,  πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς εισόδημα,  θα χρεωθούν ακόμα περισσότερο , αφού θα κληθούν ούτως  ή  άλλως  να επωμιστούν όλα τα  έξοδα  για  να συνεχίσουν να  καλλιεργούν.

Ο αναχρονιστικός και αντιεπιστημονικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, γεμίζει με ανασφάλεια τους παραγωγούς, κάτι που το έχουν βιώσει πολλές φορές, μιας και δε καλύπτει όλα τα βλαστικά στάδια  (πχ προανθικά στάδια σε κεράσια, οψιμανθείς ποικιλίες αχλαδιών, ροδακίνων), δε καλύπτει στο 100% της πραγματικής ζημιάς.

Είναι διαχρονικές οι  ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ισχύει ο τρέχον κανονισμός του 2011, τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν τον άλλαξε, και βεβαίωςς της ΝΔ που τον συνεχίζει. Όπως παντού έτσι κι εδώ, όλες  οι κυβερνήσεις λειτουργούν με τη λογική “κόστος – όφελος”. Γιατί, ενώ υπάρχει η τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του παγετού  όπως με τους ανεμομείκτες, αυτό το λογαριάζουν ως κόστος. Είναι η ίδια πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, είναι η πολιτική του “πάμε και όπου βγει”, που δημιουργεί καθημερινά Τέμπη. 

Η ανησυχία  της κυβέρνησης περιορίζεται μόνο στους εμπόρους και στους βιομηχάνους που δεν θα έχουν πρώτη ύλη για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια και τα διαλογητήριά τους προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους, δεν έχουν την ίδια ανησυχία όμως που μαζί με τους αγρότες, χιλιάδες εποχικοί εργάτες και εργάτες γης θα μείνουν χωρίς μεροκάματο, χωρίς εισόδημα, έχοντας και αυτό με τη σειρά του σημαντικό αντίκτυπο στα τοπικά μαγαζιά.

Γι’ αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας για άμεση  οικονομική ενίσχυση από τη κυβέρνηση. Άμεση καταγραφή του συνόλου της ζημιάς που προκλήθηκε, με ταυτόχρονη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει στο 100% από κάθε νόσο και αιτία με ταυτόχρονη κρατική χρηματοδότηση.

    Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα, όπως επίσης να ανασταλούν οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ. Να δοθούν άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Όλοι οι εποχικοί εργάτες να είναι δικαιούχοι επιδομάτων και να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό ενσήμων που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την τρέχουσα χρονιά.

 


Έχει διαβαστεί 476 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 483 επισκέπτες και 0 μέλη.