Δευτέρα, 24 Φεβ, 2020

  • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, στο κέντρο ΑΚΡΟΠΟΛΗ
  • Για την Βεργίνα ή τι φταίει πραγματικά;
  • Ο Χρήστος Δασκαλάκης θα παρουσιάσει "Το Γονεοτροφείο" στην Βέροια
  • Και πάλι για το «Αρχοντικό Σαράφογλου»
  • "Πυρά Τόλκα σε ΝΔ για τις παλινωδίες στο μεταναστευτικο, σε Μηταρακη για σπατάλες και αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για συγκάλυψη"
  • Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με τευτλοπαραγωγούς και εργαζόμενους, για τις δυσοίωνες εξελίξεις στην ΕΒΖ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, στο κέντρο ΑΚΡΟΠΟΛΗ1 Για την Βεργίνα ή τι φταίει πραγματικά;2 Ο Χρήστος Δασκαλάκης θα παρουσιάσει "Το Γονεοτροφείο" στην Βέροια3 Και πάλι για το «Αρχοντικό Σαράφογλου»4 "Πυρά Τόλκα σε ΝΔ για τις παλινωδίες στο μεταναστευτικο, σε Μηταρακη για σπατάλες και αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για συγκάλυψη"5 Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με τευτλοπαραγωγούς και εργαζόμενους, για τις δυσοίωνες εξελίξεις στην ΕΒΖ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Γιαννούλη

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Γιαννούλη

Στο πλαίσιο της ολόπλευρης, ουσιαστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης των αναγνωστών μας, φιλοξενούμε σήμερα αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Γιαννούλη με τον συνδυασμό “ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ”.

1. Ποια η πολιτική σημασία των περιφερειακών εκλογών; Τελικά ψηφίζουμε πρόσωπα ή πολιτικές;
Η απάντηση είναι σαφής: ψηφίζουμε πολιτικές οι οποίες όμως εφαρμόζονται από πρόσωπα.
Θεωρώ πως είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η ανάγκη για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που υπερβαίνει τα όρια της τυπικής διαχείρισης, που επαναπροσδιορίζει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, ως αυτόνομου και αποκεντρωμένου θεσμού δημοκρατίας. Αυτή είναι η   βασική μας επιδίωξη και θα είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής μας από την επόμενη μέρα των εκλογών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί και πρέπει να είναι δυναμικός παράγοντας οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι υποδομές, τα μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα, οι επιχειρηματικές συνεργασίες, το περιβάλλον, ο τουρισμός αλλά και ο πολιτισμός αποτελούν προνομιακά πεδία συνεργασίας με τις γειτονικές περιοχές σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική ειρήνης και ασφάλειας.
Η Περιφέρεια όμως μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία με κοινωνικό πρόσημο. Υπάρχει πλέον ο θεσμικός χώρος για την συμβολή της αυτοδιοίκησης στον συσχετισμό της ενδογενούς τοπικής/περιφερειακής ανάπτυξης με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Στην ενίσχυση και διεύρυνση τοπικών παραγωγικών και εργασιακών εξειδικεύσεων με χωρική συνοχή σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.
Σ’ αυτές τις εκλογές λοιπόν επιλέγουμε πολιτικές που εφαρμόζονται από πρόσωπα, με καθαρό τρόπο. Όλοι όσοι απαρτίζουν την παράταξή μας «κοιτάμε μπροστά». Αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα. Με καθαρή ματιά, αίσθημα ευθύνης και με βαθιά πίστη στις αλλαγές  που μπορούμε να επιφέρουμε στη ζωή των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Ποια η κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Διοίκηση; Ο “Κλεισθένης” φέρνει την “άνοιξη” σ’αυτήν;
Η διεξαγωγή των εκλογών με την απλή αναλογική, εμβληματικό στοιχείο των θεσμικών αλλαγών που συντελέστηκαν με την πρώτη φάση του «Κλεισθένη», διαμορφώνει θετικούς όρους ουσιαστικής αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης. Με αυτήν την έννοια ναι, πιστεύω πως ο «Κλεισθένης» μπορεί να φέρει την «άνοιξη» στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Η σημερινή  κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον αναπτυξιακό ρόλο της περιφέρειας που συνίσταται σ’ αυτόν του Περιφερειάρχη-διαμεσολαβητή, στην προώθηση αποσπασματικών και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων, στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση τετελεσμένων, χωρίς σχεδιασμό και δημοκρατική νομιμοποίηση, αποξένωσε και απαξίωσε τον θεσμό και οδήγησε στη διάψευση των προσδοκιών των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η θεσμική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε βελτιωτικά βήματα στην κουλτούρα συνεργασίας στην αυτοδιοίκηση. Κάτι όμως που θα έπρεπε να είχαμε κατακτήσει νωρίτερα. Στην περίπτωση της έως τώρα διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η πολιτική συνεννόηση αποτελούν έννοιες κενού περιεχομένου. Η διοίκηση Τζιτζικώστα έχει επιβάλλει εδώ και χρόνια μια ξεπερασμένη πολτική  αυτοκρατορικών  μονολόγων,  αλαζονείας απέναντι σε κάθε μορφή αντιπολίτευσης και απουσίας ουσιαστικού και αποτελεσματικού  ελέγχου. Σε ότι αφορά τέλος την συμμετοχή, υπάρχουν δύο – τρεις περιπτώσεις περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στα περιφερειακά συμβούλια, εδώ και δύο χρόνια. Και όμως παραμένουν στην θέση τους.
3. Ο νυν περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι είναι “πετυχημένος” γιατί η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ. Είναι έτσι;
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη να δώσουμε τον αγώνα για μία Κεντρική Μακεδονία της προόδου και της ευημερίας, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με αλήθειες. Διαβάζοντας κάποιος τα σχετικά στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020, δεν έχει πια σημασία να δει την απορροφητικότητα, αλλά την υλοποίηση των προγραμμάτων, μέσω της εκταμίευσης των κονδυλίων. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε μόλις ένα χρόνο από την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου. Σε αυτά τα στοιχεία η Κεντρική Μακεδονία εμφανίζεται να υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα στην υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν 1) την Κοινωνική Ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, 2) την Ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένου του αγροτικού τομέα και της αλιείας, 3) την Έρευνα την Τεχνολογία και την Καινοτομία, 4) την Εκπαίδευση και Δια βίου μάθηση, 5) την Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και 6) την Κλιματική αλλαγή. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι αναγνώστες.
Ειδικότερα στον  νομό Ημαθίας η  υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στο σύνολο της χώρας, ενώ υστερεί σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, στην εκταμίευση κονδυλίων για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
4. Ποιες οι βασικές θέσεις της παράταξής σας για τα προβλήματα της Κ. Μακεδονίας και των κατοίκων της. Από ποια κόμματα ή κινήσεις θα υποστηριχτείτε;
Το κυρίαρχο όραμα μας είναι μια περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα μπορεί να αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι επίσης το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος μου ανέθεσε την ευθύνη της διεκδίκησης της Περιφέρειας. Ένα μέλλον που θα αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά  εργαλεία που της παρέχονται από την κεντρική διοίκηση, αλλά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών της. Αυτό συνεπάγεται ένα σοβαρό και σωστά μελετημένο σχέδιο για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και πίστη σε ορισμένες βασικές ιδεολογικές αρχές, που θα εξασφαλίζουν ότι αυτό το σχέδιο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών των εφτά νομών της περιφέρειας μας. Οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν ανάγκη εκτός από μακρόπνοα σχέδια και μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που θα κάνουν την ζωή τους καλύτερη, πιο έξυπνη και πιο ανθρώπινη. Σε πολλές περιπτώσεις, ο περιφερειάρχης έχει περισσότερες δυνατότητες ακόμη και από την κεντρική εξουσία. Αρκεί βέβαια να θέλει αυτές τις δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου, να τις αξιοποιήσει δίκαια, με προγραμματισμό και σχέδιο, χωρίς να μεσολαβούν οι προνομιακές κομματικές ή πολιτικές σχέσεις με μικρές παρέες εξουσίας.
 5. Είναι τελικά κριτήριο ψήφου η στάση κάθε παράταξης στη «Συμφωνία των Πρεσπών». Ποια η δική σας άποψη;
Για την συμφωνία των Πρεσπών θεωρώ ότι είναι ιερή υποχρέωση μας να συμβάλουμε στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για την πραγματική διάσταση αυτής της συμφωνίας και πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά την προοπτική αναπτυξιακής συνύπαρξης με τους γείτονες μας. Ο περιφερειάρχης, θα κληθεί να λειτουργήσει με αυτή την συμφωνία σε ισχύ και θεωρώ ότι το στοίχημα είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και όχι να σταθεί πεισματικά και δυστυχώς υποκριτικά απέναντι, σπαταλώντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Προσωπικά πιστεύω ότι έχοντας κατοχυρώσει όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τους γείτονες και την ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μια γειτονιά καχυποψίας και στασιμότητας και να κοιτάξουμε μπροστά για μια περιοχή της συνεργασίας και της συνανάπτυξης. Είναι αυτή η συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στην κεντρική Μακεδονία, να αναλάβει ουσιαστικά το γεωστρατηγικό ρόλο της ως γέφυρα της Ευρώπης με τα Βαλκάνια. Ελπίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα και σε δημόσιες συζητήσεις να καταστεί σαφές αυτό που περιγράφω. Αρκεί να προσέλθουν οι εκ του προχείρου και της συγκυρίας υπέρμαχοι τυχοδιωκτικών και πολιτικάντικων συμπεριφορών.
6. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον συνδυασμό σας; Με ποιους θα συνεργασθείτε μετεκλογικά δεδομένου του εκλογικού συστήματος;
Γιατί «Κοιτάμε μπροστά» με όρους εντιμότητας και αποτελεσματικότητας. Γιατί πιστεύουμε σε  μια  πολιτική θεώρηση διοίκησης που θέτει στόχους και κάνει πράξη όσα υπόσχεται. Γιατί αντιπροσωπεύουμε το νέο και άφθαρτο και μοιραζόμαστε το όραμα της ανάπτυξης και ξέρουμε πως να το πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με  όσους  μπορούμε να συνάψουμε προγραμματική συνεργασία, στηριγμένη σε ειλικρινείς προθέσεις και χωρίς μικροπολιτικά προσχήματα. Εννοείται με εξαίρεση την όποια παράταξη ακροδεξιάς ιδεολογίας.  

(Αναδημοσίευση από την έντυπη "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

 

Έχει διαβαστεί 106 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 20 °C
Άνεμος Β 2-5 μποφόρ

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 98 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά