Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
Με διαδικασίες εξπρές ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας
από Η Άλλη Άποψη
Με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το 2016 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας. Οι διαδικασίες ήταν εξπρές (λιγότερο από μία ώρα), ενώ οι εισηγήσεις ψηφίστηκαν από τη πλειοψηφία και καταψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (με δύο λευκά από τη παράταξη του Κ. Καραπαναγιωτίδη). Να σημειώσουμε ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κ. Καραπαναγιωτίδης, ενώ δεν τοποθετήθηκε ο Γ. Παπαγιάννης. Να σημειώσουμε ακόμη την παντελή απουσία πολιτών από την υποτίθεται κορυφαία συνεδρίαση του Δ.Σ (ΦΩΤΟ). Επιγραμματικά οι τοποθετήσεις:
Δήμαρχος: Μία διαδικασία που επιβάλλεται από άνωθεν. Έτσι αποτυπώνουμε την πραγματικότητα και όχι το όνειρο. Κινείται σε ένα πλαίσιο χωρίς προσλήψεις, ΣΑΤΑ κ.α παρόλα αυτά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις για τους πολίτες. Θα είναι ο πιο ρεαλιστικός προϋπολογισμός όλων των χρόνων. Στο τέλος η απόκλιση θα είναι πολύ μικρή. Τα σημαντικότερα σημεία; Υπάρχει απουσία έργων ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί το καινούριο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τώρα γίνεται η ενημέρωση των αιρετών. Υπάρχει αδυναμία είσπραξης χρεών δημοτών παλιότερων εποχών. Έχει αυξηθεί το ποσό κυρίως λόγω αύξησης προστίμων ΚΟΚ. Υπάρχουν αντικειμενικά και υποκειμενικά προβλήματα. Πολλά χρήματα αποπληρώνει ο δήμος ετησίως λόγω δανείων που έχει. 995.000 ευρώ για το 2016 για τόκους και χρεολύσια. Και 150000 ευρώ του αρχικού κεφαλαίου προς ΚΕΠΑ.
Ν. Μπέκης:Θα καταψηφίσουμε και τα δύο θέματα. Η φιλοσοφία και οι θέσεις μας είναι τελείως σε άλλη κατεύθυνση. Πρόκειται για δικό σας πρόγραμμα δεν συμφωνούμε., Δεν θα προσαρμοστούμε στο κορσέ που καθορίζει η κεντρική πολιτική. Στη βάση της επιτήρησης και λιτότητας για την πόλη και τους πολίτες τους.
Α. Μαρκούλης: Στιγματίζουμε τον ελλειμματικό Προϋπολογισμό και αντίστοιχα το πρόγραμμα. Φιλότιμη η αρωγή των υπαλλήλων, μόνο εύσημα έχουμε να δώσουμε. Η πίτα που έχουν να μοιράσουν είναι συγκεκριμένη. Οι περισσότεροι απευφημούσαν τα μνημόνια τα περισσότερα χρόνια. Η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια υποδεχόταν τους διάφορους Φούχτελ Απεικονίζει την οικονομική κατάντια του δήμου. Κινείται διαχειριστικά χωρίς ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τα προβλήματα τους που είναι συνέπεια των μνημονίων. Φανερή υστέρηση σε έργα άμεσης προτεραιότητας. Αναφορά σε έργα όπως γέφυρα Α/φων Κούσιου, αποτελέσματα ανάπλασης κ.α Προβλέπουμε να υπάρχει και σε άλλους προϋπολογισμούς. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της καθημερινότητας ακόμη και με το προσωπικό που μειώνεται. Ο δήμαρχος λέει ότι ακούει όλο τον κόσμο. Δεν ακούει όμως τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων. Αν ο δήμαρχος έχει τα κότσια να ξεκινήσει κινητοποιήσεις ακόμη και σε επίπεδο ΚΕΔΑ.
Γ. Μελιόπουλος: Ενιαία η τοποθέτηση γιατί τα ίδια τα θέματα είναι μία ενότητα. Ο δήμος θεσμός του αστικού κράτους. Προωθεί σε τοπικό επίπεδο του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι το «μακρύ χέρι». Ο Καλλικράτης εργαλείο για να περάσει η στρατηγική σε επίπεδο δήμων. Π.χ μέσω μείωσης πόρων, μη απόδοση παρακρατηθέντων, αναφορά σε Παρατηρητήριο, καθώς και στη γενικότερη φορολογική πολιτική. Αποτυπώνει με αριθμούς των παραπάνω κατάσταση. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κεντρική πολιτική. Στην ουσία, παρά την μικρή κριτική, δεν αμφισβητεί την γενικότερη πολιτική. Για το τεχνικό πρόγραμμα: Πετσοκομμένα τα κονδύλια ΣΑΤΑ. Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν έχουν προοπτική για τη βελτίωση της ζωώς των πολιτών. Κομμένα και ραμμένο στη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. Πολιτική εμπορευματοποίησης, ανταποδοτικότητας ανοίγει το δρόμο για παρέμβαση του κεφαλαίου. Θα είμαστε στο πλάι των εργαζομένων και στους αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών τους.