Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα
Και η «επίσημη πολιτεία» τι κάνει για τα ΑμεΑ;
από Η Άλλη Άποψη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12), το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες διοργάνωσε μία ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Μαρινέλλα.
Ο Χώρος Τεχνών κατάμεστος. Από απλούς πολίτες αλλά και επίσημους . Χαιρετισμό απηύθυνε η Εθελόντρια Διευθύντρια του ΚΕΜΑΕΔ Μελίνα Δαμιανίδου Μιχαηλίδου, λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους της Μέριμνας. Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κκ Παντελεήμων, λέγοντας ότι τη σημερινή ημέρα γιορτάζει το ΚΕΜΑΕΔ, τα παιδιά του κέντρου και οι συνεργάτες του. . Σημέιωσε ότι η Μητρόπολη παρακολουθεί από κοντά το έργο που παρέχεται στο ΚΕΜΑΕΔ και συμπαραστέκεται με κάθε δυνατό τρόπο.Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης απήυθυνε χαιρετισμό, προσφέροντας την στήριξή του στο ΚΕΜΑΕΔ.Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Βέροιας, μετέφερε τον χαιρετισμό του. Ο Δήμος Βέροιας ομόφωνα θα είναι στο πλευρό του ΚΕΜΑΕΔ, ώστε το σπίτι της Μέριμνας να είναι πάντα ανοιχτό προς όλους μας.Στο τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Τσαλέρας, Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΜΑΕΔ.
Και ένα σχόλιο:
Το όλο ζήτημα (ΑμεΑ)είναι εξαιρετικά σοβαρό και προφανώς δεν είναι ζήτημα “ατομικής ευθύνης” για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και περιορισμό της κρατικής ευθύνης στα “ελάχιστα βασικά πακέτα” παροχών, κυρίως για όσους εντάσσονται στην ακραία φτώχεια. Ούτε φυσικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με «φιλανθρωπία και εθελοντισμό». Χρειάζεται δημόσια πολιτική και γι' αυτό έχουν ευθύνη και οι τοπικές αρχές στο κατά πόσο διεκδικούν κάτι τέτοιο. Δεν αρκούντα λόγια «κατανόησης και αγάπης» ή «στήριξης του έργου του ΚΕΜΑΕΔ» αλλά αγώνας για :
-Υψηλού επιπέδου σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, παρέμβασης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης, Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής για όλο το λαό και πολύ περισσότερο για τα ΑμεΑ. Στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με επαρκές, μόνιμο και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.
-Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 100% δωρεάν προληπτικές εξετάσεις π.χ. προγεννητικός έλεγχος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας κλπ.
-Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, επεμβάσεις, για υγειονομικό υλικό και ειδικά τεχνολογικά βοηθήματα. Το κόστος να επιβαρύνει 100% τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρέχονται δωρεάν.
-Καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις. Κανένα επίδομα αναπηρίας κάτω από 600€, επέκταση στις κατηγορίες που σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ, κτλ.).
-Μαζικές προσλήψεις ΑμεΑ, με ευθύνη του Κράτους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Όχι στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας.