Τρίτη, 19 Νοέ, 2019

  • Απατηλά «καθρεφτάκια» για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
  • Ερώτηση του Τάσου Μπαρτζώκα για τη φημολογούμενη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
  •  Ο Ανάδοχος του Βιολογικού Καθαρισμού Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξηγήσεις
  • Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Όχι στην συγχώνευση των 6ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων Βέροιας
  • ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Απατηλά «καθρεφτάκια» για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων και αγροτών1 Ερώτηση του Τάσου Μπαρτζώκα για τη φημολογούμενη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών2  Ο Ανάδοχος του Βιολογικού Καθαρισμού Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο για εξηγήσεις3 Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη 4 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Όχι στην συγχώνευση των 6ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων Βέροιας5 ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι λένε οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού μας;

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Τι λένε οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού μας;

Για μια σειρά ζητήματα τοποθετούνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι, κατά την προεκλογική περίοδο που διάγουμε. Οράματα, σχεδιασμοί, προτάσεις, υποσχέσεις. Μέχρι τώρα δεν ακούσαμε τίποτε σχετικά με τις θέσεις τους για τους εργαζόμενους στους Δήμους. Γι’ αυτούς δηλαδή που θα κληθούν να υλοποιήσουν στην πράξη τις όποιες κατοπινές αποφάσεις των δημοτικών αρχών , των δημοτικών συμβουλίων. Ας θυμηθούμε εδώ, ορισμένα ζητήματα:

Η ζωή έχει δείξει ότι την τελευταία 20ετία, η Τοπική Διοίκηση αποτέλεσε βασικό εργαλείο προώθησης και εφαρμογής πολιτικών που στόχο έχουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τους ιδιώτες. Να θυμίσουμε πως και σε τοπικό επίπεδο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια: Τη εφαρμογή των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης». Την εργασία μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης «stage», ενώ τα χρόνια αυτά την «απασχόληση» μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Και κοντά σ’αυτά και τις κάθε είδους συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Αντί λοιπόν για την ύπαρξη μόνιμου προσωπικού στους δήμους και του νομού μας, αυτό που κυριαρχεί είναι η πολύμορφη «ευέλικτη και προσωρινή εργασία» που είναι χαμηλά αμειβόμενη και κυρίως χωρίς δικαιώματα. Απέναντι σ’αυτά οι τοπικοί μας άρχοντες με διάφορα «επιχειρήματα» (π.χ ανάγκες, ρεαλισμός) δεν αντέδρασαν αλλά συναίνεσαν.

Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, το προσωρινό προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών έχουν αρνητικές συνέπειες και για τον ίδιο το λαό. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, πόσο επιζήμιο είναι για τα παιδιά το γεγονός ότι ο παιδαγωγός τους στον παιδικό σταθμό απασχολείται με  ολιγόμηνη σύμβαση δύο μηνών και μετά τη λήξη της θα έρθει ένας άλλος στη θέση του. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντεπεξέλθει ένας εργαζόμενος σε ένα τόσο σοβαρό έργο, όταν ζει στην ανασφάλεια, ξέροντας ότι σε λίγους μήνες θα απολυθεί και όταν παίρνει ψίχουλα αντί για μισθό; Η σημερινή ΚΕΔΕ συνεχίζει στην ίδια ρότα. Πρόσφατα, ζήτησε η ίδια να γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού των δήμων, όπως ζήτησε και τη «διαδημοτική κινητικότητα». Πρωτοστατεί, δηλαδή, σε μέτρα που οδηγούν σε απολύσεις και χειροτερεύουν τους όρους απασχόλησης συνολικά για το προσωπικό στους δήμους. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Ενωση Περιφερειών έχουν πρόσφατα πάρει αποφάσεις για την προώθηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Τι θα κάνουν αυτοί που ζητούν την ψήφο μας πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα; Θα σκύψουν το κεφάλι ή θα αντισταθούν διεκδικώντας μαζικούς διορισμούς (γιατί τόσες είναι οι ανάγκες) με μόνιμη σχέση εργασίας;

Έχει διαβαστεί 333 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1 μποφόρ

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 13 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 8 ως 16 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 214 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά