Κυριακή, 25 Οκτ, 2020

  • Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/10
  • Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον
  • Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων
  • Ο πλούτος των Ελλήνων  (Τι λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)
  • Από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία
Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/102 Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον3 Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων4 Ο πλούτος των Ελλήνων  (Τι λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)5 Από σήμερα τα νέα μέτρα για την πανδημία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πανδημία: Κυβέρνηση και εργοδοσία…ξεσάλωσαν!

Το β' τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, 3 στους 10 εργαζόμενους (31%) είχαν αποδοχές μικρότερες ακόμα και του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά). Το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από τ... Περισσότερα

Τάσος Κωστόπουλος συντονιστής Ν.Ε Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Πηγαίνουμε με λογική ανοίγματος και ενότητας προς το Συνέδριο»

από Η Άλλη Άποψη
Τάσος Κωστόπουλος συντονιστής Ν.Ε Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Πηγαίνουμε με λογική ανοίγματος και ενότητας προς το Συνέδριο»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ – ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τρίτη 29/9 ο Τάσος Κωστόπουλος συντονιστής Ν.Ε Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη και ερωτώμενος σχετικά με τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε; «Από τα τοπικά ΜΜΕ δεν έχουμε γενικά παράπονο. Όμως πανελλαδικά, από το 2015 ακόμη τα ΜΜΕ μας έχουν αποκλεισμένους. Εφόσον δηλαδή δεν τους …πληρώνουμε αυτά δεν μας… παίζουνε». Ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και στη νέα διαφημιστική δαπάνη που πρόκειται να εφαρμόσει ο αρμόδιος υπουργός λέγοντας ότι «ο κ. Πέτσας να διορθώσει άμεσα τη σχετική απόφαση και τα ΜΜΕ θα πρέπει να παίζουν δωρεάν τα σποτ για τη δημόσια υγεία».

Απαντώντας σε σχετικό σχόλια σε τοπικά ΜΜΕ ότι «τσακώνατε σε τοπικό επίπεδο» σημείωσε: «Είναι φυσικό σε έναν πολιτικό οργανισμό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Σε ζητήματα να υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Αλλά τα όσα λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.. Άλλωστε δεν μας μένει η πολυτέλεια να τσακωνόμαστε, αλλά προέχει η ανάγκη εξωτερίκευσης στον κόσμο των θέσεων μας».

Αναφερόμενος δε στην πορεία προς το συνέδριο, έδωσε την είδηση ότι οι διαδικασίες της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης (με την εκλογή νέων οργάνων) θα γίνουν στα τέλη Γενάρη , ενώ για την πορεία προς το συνέδριο (σήμερα πολλές διαδικασίες εσωκομματικές γίνονται με τηλεδιάσκεψη λόγω κορωνοϊου) τόνισε: «Πηγαίνουμε με λογική ανοίγματος και ενότητας προς το Συνέδριο».

Σχετικά με τα όσα γράφτηκαν σε τοπικά ΜΜΕ για την ένσταση του Α. Τόλκα υπογράμμισε: «Υπήρχε απόφαση της Ν.Ε. Έχει ο κάθε υποψήφιος το δικαίωμα ένστασης αρκεί να έχει ενημερωθεί το κόμμα. Άλλωστε δεν έχει συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Υπήρξε ένα ζήτημα με την ενημέρωση της Ν.Ε, αλλά όπως πληροφορηθήκαμε υπήρχε ενημέρωση κεντρικά. Έχει λήξει το θέμα και προχωράμε».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της πανδημίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας «ότι δεν μας έσωσε όπως υποστηρίζει, μόνοι μας σωθήκαμε μένοντας μέσα και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, ενώ μιλώντας για ατομική ευθύνη θέλει να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την μη στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό, ΜΕΘ κλπ). Αναφέρθηκε ακόμη στις «κυβερνητικές παλινωδίες και μπαλώματα», ενώ άσκησε κριτική και στον τρόπο ανοίγματος των σχολείων χωρίς τα όσα ζητούσε το κίνημα των εκπαιδευτικών και γονέων. Μάλιστα ειδικά για την Ημαθία ζήτησε τη μη παράταση των περιοριστικών μέτρων μιας και εμφανίζει σχεδόν μηδενικά κρούσματα καθημερινά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Διοικητή του Νοσοκομείου (άλλωστε υπήρχε και παλιότερη ανακοίνωση της Ν.Ε) τονίζοντας την ανάγκη «να λάμψει η αξιοκρατία» καθώς και για μεθόδους διοίκησης «που θυμίζουν άλλες εποχές», ενώ αναφέρθηκε ακόμη «σε κλίμα τρομοκρατίας που πρέπει ο δημοκρατικός κόσμος να το σπάσει», καθώς και ότι «εμείς ως κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσαμε κανέναν στο χώρο με κομματικά κριτήρια , αλλά όλες οι τοποθετήσεις έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια». Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει με νόημα ότι στις πρόσφατες εκλογές για το Δ.Σ του σωματείου «εκλέχτηκαν άνθρωποι που πρόσκεινται σε διοίκηση, με ότι σημαίνει αυτό». Ακόμη για τοποθετήσεις με κομματικά κριτήρια έκανε λόγο και για τις πρόσφατες τοποθετήσεις Δ/ντων στην εκπαίδευση και στην Ημαθία τονίζοντας ότι «δεν πάμε μπροστά έχοντας κομματικά κράτη».

Αναφερόμενος για την καμπάνια εγγραφής νέων μελών σημείωσε ότι “ηταν ικανοποιητική, ανεκόπει όμως λόγω πανδημίας, αλλά  γεγονός είναι ότι παρόλο  που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση υπήρχε δυναμική εγγραφών”.

Μιλώντας για τον τρόπο αντιπολίτευση σημείωσε ότι «δεν ακολουθούμε την τακτική του ώριμου φρούτου, αλλά καταθέτουμε τις ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες και αναγκαίες προτάσεις μας για ν’ ανασάνει ο τόπος αντιμετωπίζοντας την οικονομική και υγειονομική κρίση». Σε ερώτησε για την επέκταση των αιολικών πάρκων στο Βέρμιο, εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «ότι λέμε ναι στις ΑΠΕ, αλλά όχι σε φαραωνικού τύπου έργα». Σε σχέση με την επίσκεψη Πομπέο σημείωσε ότι «ήρθε για να προωθήσει τα ευρύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή «καθώς και ότι «όταν αυτά τα εξυπηρετούμε τότε είμαστε εντάξει γι’αυτούς». Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις σε σχέση με την Συμφωνία των Σκοπίων , μετά και τα όσα γράφτηκαν για «ιστορική συμφωνία», έκανε λόγο «για απόλυτη ξεφτίλα της Ν.Δ. Όλοι ήταν γνώστες της Συμφωνίας που τελικά ήταν προς όφελος της χώρα. Η Ν.Δ ως αντιπολίτευση κινήθηκε υψώνοντας τα λάβαρα εκλογικά και όχι με βάση τα εθνικά συμφέροντα» και πως «ένας απλός κόσμος- όχι οι φασίστες- που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία αισθάνονται εξαπατημένοι».

Τέλος απαντώντας σχετικά με τις νέες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖ, καθώς και τα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ σημείωσε:

«Η Χώρα χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά.

Μια Συμφωνία που περιλαμβάνει:

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Την επαναρρύθμιση της εργασίας.

Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά.

Μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον.

Και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.»

Οι άξονες της Κοινωνικής Συμφωνίας

Ο πρώτος άξονας αφορά την παραγωγή, την παραγωγική διαδικασία και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Η Ελλάδα έχει και θα έχει μια υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πιο παραγωγικός, να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να ανταποκριθεί σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης. Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Η πανδημία μας το έδειξε αυτό με τον πιο σκληρό τρόπο.

Οφείλουμε να οργανώσουμε ισόρροπα την ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών κλάδων που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα. Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Πέραν όμως των επιμέρους κλάδων, μια βασική οριζόντια προτεραιότητα διατρέχει το νέο παραγωγικό μας μοντέλο. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Προτεραιότητά μας αποτελεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η ενεργειακή εξοικονόμηση στις κατοικίες τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια. Προτεραιότητά μας αποτελεί η συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας σε ένα εύρος των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Σχεδιάζουμε με ορίζοντα το 2030, θέτουμε μετρήσιμους στόχους όπως κάναμε στην αναπτυξιακή στρατηγική, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την προστατεύουμε από διεθνείς αναταράξεις που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έρθουν και στο άμεσο μέλλον.

Δεύτερος άξονας είναι η εργασία. Παραγωγική οικονομία σημαίνει παραγωγικότητα των εργαζόμενων.

Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει και η παραγωγικότητα των κάτεργων στην Ασία, υπάρχει και η παραγωγικότητα σε χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα. Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Παράλληλα, πρέπει να δούμε τι δυνατότητες μας δίνει πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η εξέλιξη της εργασίας δεν είναι τα απλήρωτα 12ωρα. Αυτά είναι εμμονές που κρατάνε τις κοινωνίες πίσω. Η εργασία από απόσταση, η οποία θα επεκταθεί, μπορεί επίσης να είναι πολύ παραγωγικότερη από την παραδοσιακή δουλειά γραφείου. Αρκεί όμως και εκεί να υπάρχουν οι αντίστοιχες διασφαλίσεις. Όχι να γίνονται κουρελόχαρτο οι συμβάσεις, τα ωράρια, οι υπερωρίες και να διογκώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ή ακόμα χειρότερα, να θεωρεί κάποιος εργοδότης ότι έχει δικαίωμα να ελέγχει μέσα από μια κάμερα τι κάνει ένας υπάλληλος του στο σπίτι του, ακόμα και εκτός ωραρίου.»

Έχει διαβαστεί 187 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 8 ως 22 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 306 επισκέπτες και 0 μέλη.