Τρίτη, 19 Οκτ, 2021

  • Αγωνιστικές Παρεμβάσεις , Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ Ημαθίας: Πρόεδροι αλλάζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για να μη περάσει η απεργία αποχής
  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη συμμετοχή το νέο βιβλίο του Θανάση Δέλλα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Απαράδεκτη και εξοργιστική» η αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ όαση ουσιαστικού σχεδιασμού στη Δημόσια Υγεία
  • ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Θέλει μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος στους δήμους λόγω ριζοσπαστισμού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/10
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις , Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ Ημαθίας: Πρόεδροι αλλάζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για να μη περάσει η απεργία αποχής1 Παρουσιάστηκε με μεγάλη συμμετοχή το νέο βιβλίο του Θανάση Δέλλα2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: «Απαράδεκτη και εξοργιστική» η αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη3 Ο ΣΥΡΙΖΑ όαση ουσιαστικού σχεδιασμού στη Δημόσια Υγεία4 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Θέλει μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος στους δήμους λόγω ριζοσπαστισμού5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Κοκορομαχία» για την πανδημία, στο απυρόβλητο ο ένοχος για τα βάσανα του λαού

Σε κοκορομαχία και επικοινωνιακό σόου -όπως ήταν αναμενόμενο- αναλώθηκαν Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων, με την παραπέρα εμπορευματοποίη... Περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ :Συμφωνία για τους πολεμικούς σχεδιασμούς με αυξημένη την ελληνική εμπλοκή

από Η Άλλη Άποψη
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ :Συμφωνία για τους πολεμικούς σχεδιασμούς με αυξημένη την ελληνική εμπλοκή

Η διοικητική και επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή και συγκρούσεις με ανταγωνιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών της χθεσινής πρώτης μέρας της συνόδου των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική κυβέρνηση, διά του Π. Καμμένου, να δηλώνει «παρούσα» σε όλους τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Οι υπουργοί οριστικοποιούν ουσιαστικά τις νέες αποφάσεις πολεμικής προπαρασκευής που θα εγκρίνουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη οι αρχηγοί των χωρών-μελών, με το βλέμμα στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η χθεσινή συζήτηση ξεκίνησε με τα σχέδια ενίσχυσης των δυνατοτήτων «Άμυνας και Αποτροπής» του ΝΑΤΟ. Βασικό στοιχείο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, με παράλληλα αύξηση του προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία των δύο νέων Διοικήσεων: Μια Διακλαδική με χώρο ευθύνης τον Ατλαντικό και έδρα το Νόρφολκ των ΗΠΑ και μια νέα Διοίκηση Υποστήριξης για την Ευρώπη, με έδρα το Ουλμτης Γερμανίας. Οι δύο Διοικήσεις θα εστιάζουν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Θέμα όπου η ελληνική κυβέρνηση παίζει βασικό ρόλο εντός της λυκοσυμμαχίας, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε στρατηγικό κόμβο ανεφοδιασμού, υποστήριξης και διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Σε ανάλογο φόντο, οι μετέχοντες υπουργοί συμφώνησαν στις βασικές γραμμές της «Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ, που θέλει να έχει ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμες μάχιμες μονάδες του σε γη, θάλασσα και αέρα.

Σε αυτό το φόντο, εξυφαίνονται και άλλα σχέδια πύκνωσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, με την πολωνική κυβέρνηση να προτείνει μια μόνιμη βάση των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Οι υπουργοί εστίασαν χτες και στις δυνατότητες που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στον κυβερνοπόλεμο και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, την παραπέρα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών και τη «δικαιότερη κατανομή βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας.

Αργότερα χτες έγινε συζήτηση και για τη συνέχιση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη θα παρθεί και επισήμως απόφαση για νέα αποστολή «εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Στις χτεσινές εργασίες συζητήθηκε επίσης η παραπέρα σύσφιξη σχέσεων του ΝΑΤΟ με «μετριοπαθείς» μουσουλμανικές χώρες, με την ελληνική κυβέρνηση να σπεύδει και εδώ να παράσχει τις υπηρεσίες της, σε ρόλο «γέφυρας» με τον αραβικό κόσμο.

Στο επίκεντρο σήμερα οι σχέσεις με την ΕΕ

Οι στενότερες σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κυριαρχήσουν στη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Έλληνα στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο να προσέρχονται για να συζητήσουν από κοινού την περαιτέρω «συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ», ένα από τα βασικά ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, όπως διεμήνυε από χτες ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ. Η ίδια η Μογκερίνι, μιλώντας χτες σε «Συμπόσιο», στις Βρυξέλλες, με θέμα «Στρατιωτική Κινητικότητα - Κλειδί στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», εστίαζε στην οικοδόμηση μιας «πολύ στενής συνεργασίας» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Σύνοδος θα λήξει σήμερα με συνεδρία για το Αφγανιστάν, όπου έχουν αποφασίσει μια πρώτη αύξηση των δυνάμεών τους κατά 3.000 στελέχη, η δε εισήγηση του Στόλτενμπεργκ είναι τον Ιούλη τα κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας να αναλάβουν δέσμευση για χρηματοδότηση της εκεί αποστολής μέχρι τουλάχιστον το 2024.

 

Έχει διαβαστεί 225 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 566 επισκέπτες και 0 μέλη.