Τρίτη, 13 Απρ, 2021

  • Πασχαλιάτικο Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί
  • Αποκλεισμός της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια
  • Και μ’ εκείνο το Μουσείο της Εκπαίδευσης τι θα γίνει;
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες Πέλλας, Ημαθίας και Αμυνταίου για τις ζημιές που υπέστησαν
  • Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου
  • ΚΝΕ: «Οι μαθητές δεν είναι ούτε "εξεταστικά" ρομπότ ούτε πειραματόζωα! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους!»
Πασχαλιάτικο Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί1 Αποκλεισμός της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια2 Και μ’ εκείνο το Μουσείο της Εκπαίδευσης τι θα γίνει;3 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες Πέλλας, Ημαθίας και Αμυνταίου για τις ζημιές που υπέστησαν4 Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου5 ΚΝΕ: «Οι μαθητές δεν είναι ούτε "εξεταστικά" ρομπότ ούτε πειραματόζωα! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους!»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επενδύσεις...

Επενδύσεις...

Την «εκτόξευση του ελατηρίου» που συμπιέστηκε στη διάρκεια της πανδημίας και θα προκαλέσει «αναπτυξιακό άλμα», όταν φύγει η βαριά σκιά της από την οικονομία, προαναγγέλλουν τα αστικά επιτελεία, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι τα δύσκολα πέρασαν και τα καλύτερα είναι μπροστά.Ισχυρίζονται λοιπόν ότι η «δοκιμασία» της πανδημίας φτάνε... Περισσότερα

Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

από Η Άλλη Άποψη
Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Παραπέρα υποβάθμιση και όχι ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) προμηνύει η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, λίγη ώρα πριν αυτό ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που οι υποβαθμισμένες μονάδες του ΠΕΔΥ (διαδέχτηκαν τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα μειώθηκαν κατά 1/3), τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία «βουλιάζουν» από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση των λεγόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα στελεχωθούν με φτηνό προσωπικό και σε υποτυπώδεις υποδομές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται κατ' ελάχιστο από ένα γιατρό «γενικής ιατρικής, ή Παθολογίας, ή Παιδιατρικής», έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα.

Οσο για τη χρηματοδότησή τους, αναφέρεται ότι οι δαπάνες θα καλύπτονται «από ενωσιακούς πόρους, υπό τους όρους των Κανονισμών για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία». Ετσι, κατά την πρώτη φάση λειτουργίας τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι θα είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διετούς διάρκειας, «η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος». Οσο για τις αποδοχές, αυτές θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Οι μονάδες που περιγράφονται στην τροπολογία δεν αντιστοιχούν σε αναπτυγμένες, πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα Μονάδες Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας. Δεν είναι σύστημα ΠΦΥ, αλλά ένα σκορποχώρι τοπικών «σημείων» Υγείας, που θα παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες τύπου ΠΦΥ και μόνο για ορισμένες ώρες τη μέρα, πέρα από το γεγονός ότι η ανάπτυξη ακόμα και αυτών των μονάδων, ώστε να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, θα γίνει σταδιακά.

Την τροπολογία ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε «παρών». Η ΝΔ καταψήφισε όχι επειδή διαφώνησε με το περιεχόμενο, αλλά επειδή, σύμφωνα με τον εισηγητή της, Β. Γιόγιακα, «ξεκινάτε την πολυθρύλητη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν χωρίς να τοποθετηθούν.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και ζήτησε την απόσυρσή της. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής (επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας) του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, «με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση βάζει τη σφραγίδα όχι απλά μιας υποβαθμισμένης και ανεπαρκούς δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σήμερα, αλλά και τυπικά τη διαλύει. Μιλάμε για ακρωτηριασμό της έννοιας και της αποστολής της ΠΦΥ. Στην ουσία δεν συμπληρώνεται τώρα, όπως λέτε, το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και αυτό το ελαχιστότατο που υπάρχει το κάνετε ακόμη χειρότερο».Επισήμανε, επίσης, ότι «ακόμα και αυτό το προσωπικό που θα στελεχώσει τις τοπικές μονάδες, θα είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές, το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ φθηνής, εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας, που εκτός των άλλων θα απαξιώνεται ως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Απευθυνόμαστε και στο υπουργείο και την κυβέρνηση: Πάρτε πίσω το αίσχος, την τροπολογία αυτή που φέρατε».

.

Έχει διαβαστεί 244 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΑΝΑ 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 13 Απριλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 19 °C
Άνεμος Ν 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 14 Απριλίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 18 °C
Άνεμος Δ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 363 επισκέπτες και 1 μέλος.