Τετάρτη, 19 Ιούν, 2019

  • Φωτιές του Αγιαννιού 2019 στην Κυριώτισσα
  •  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ημαθίας, Κοζάνης
  • Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ημαθία
  • Το Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια
  • Δήλωση υποψηφιότητας του Τάσου Μπαρτζώκα
Φωτιές του Αγιαννιού 2019 στην Κυριώτισσα1  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα2 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ημαθίας, Κοζάνης3 Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ημαθία4 Το Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια5 Δήλωση υποψηφιότητας του Τάσου Μπαρτζώκα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντώνης Μαρκούλης : ΑΝΑΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Ή ΑΚΡΑΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

print
email
από Η Άλλη Άποψη

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τετάρτη , 20-07-2016 , στην οποία κυριάρχησε το πρώτο θέμα που αφορούσε «την έκφραση γνώμης του Δ.Σ. Βέροιας για την οριοθέτηση-αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας», οφείλουμε  ως υπεύθυνη παράταξη, με ευκρινή θέση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της πόλης, να σχολιάσουμε τα όσα προηγήθηκαν, τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της  και τα όσα ακολούθησαν αυτή τη συνεδρίαση.

Καταρχάς, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ο επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα στον Δημότη», Αντώνης Μαρκούλης, στιγμάτισε τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εισήχθη , σε νεκρό χρόνο,  ένα τόσο σοβαρό θέμα σε διαβούλευση, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση ή ενημέρωση έστω των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τον χρόνο συζήτησης του θέματος αυτού, ώστε όλες οι παρατάξεις να έχουν τη δυνατότητα να παραστούν με τους επικεφαλής τους και να εκφράσουν τη θέση τους επ’ αυτού του τόσο σοβαρού θέματος. Στην αταξία αυτή προστέθηκε και  ο τρόπος εισαγωγής του θέματος για συζήτηση, καθώς η πλειοψηφία, κατά την προσφιλή της τακτική,  επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της, το δικαίωμα να λάβει θέση αναλόγως του «Όπως θα Φυσήξει ο Άνεμος Ο.Φ.Α.» ανέθεσε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Αθανάσιο Σιδηρόπουλο, να συντάξει το σχετικό εισηγητικό. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, παρά το γεγονός ότι κόπτεται να πληροφορηθεί τη θέση μας, την οποία ούτως ή άλλως θα την εκφέρουμε αρμοδίως, όταν και όπου απαιτηθεί, με μεγάλη κυριολεκτικά μαεστρία αποφεύγει να πάρει θέση ο ίδιος.

Μάλιστα, στο «πολυσέλιδο» - τέσσερις (4) σελίδες (!!!) - εισηγητικό, εκ των οποίων στις δύο (2) παρατίθενται οι ισχύουσες διατάξεις ,  απουσίαζε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου αλλά και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, απαραίτητη κατά την άποψή μας, για το εάν είναι προσαρμοσμένη στην αρχή της αναλογικότητας (αναγκαιότητας & καταλληλότητας)  η προτεινόμενη ρύθμιση.

Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις, την απουσία εκπροσώπου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών αλλά και των φορέων, καθώς και την  υποβάθμιση του θέματος, προτιμήσαμε να αποχωρήσουμε από τη συζήτηση, ώστε να μη νομιμοποιήσουμε τον επιπόλαιο τρόπο αντιμετώπισης ενός ακόμη σπουδαίου θέματος και –κυρίως- να μην παράσχουμε λευκή επιταγή.

Βεβαίως, κάποιοι που παριστάνουν τους επαΐοντες, και μάλλον δε θέλουν την «Κυρία Φωφώ στη Βέροια», θεωρούν ότι αυτές οι ελλείψεις είναι «τυπικές» και αποτελούν το «τέλος» και όχι την «αρχή». Υπενθυμίζουμε ότι νόμος, χωρίς αιτιολογική έκθεση, ευτυχώς, ακόμη δεν υπήρξε, εκτός αν μιλάμε για ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Επίσης, δε θα αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και πρόσωπα που διοίκησαν την πόλη αυτή, τόσο πριν , όσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίασαν «τάσεις ανθρωποφαγίας».

Κύριο πιάτο η Αγγελική Κοτταρίδη. Διαδηλώνουμε ότι την κυρία δεν τη γνωρίζουμε ούτε κατ’ όψιν (εξαιρείται το φωτογραφικό υλικό που έχει υποπέσει  στην αντίληψή μας). Είναι παραλογισμός ένας άνθρωπος που δίνει μάχες για τη δημιουργία Μουσείου στη Βεργίνα, για την απόδοση του κορυφαίου μνημείου της πόλης, της μοναδικής παλαιάς Μητρόπολης, για τη μη εγκατάσταση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην περιοχή μας κ.ά. να μη θέλει την ανάπτυξη της Βέροιας.

Όπως υπερβολική έως επικίνδυνη  και αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελούν τόσο οι προσεγγίσεις ότι τα μουσεία ή η αρχαιολογία αποτελούν κίνδυνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και οι προτροπές «να μην παραδοθεί η πόλη στην Αρχαιολογία». Δεν θα ασχολούμασταν με αυτές τις κρίσεις, αν και εφόσον δεν προέρχονταν από εκπροσώπους φορέων -υποτίθεται εμφρόνων- οι οποίοι παράλληλα αποφεύγουν να πάρουν θέση για τις συνέπειες των μνημονίων στην επιχειρηματική δράση. Και δεν μπορούμε να αποδώσουμε παρά μόνο σε διάθεση αστεϊσμού και καλλιέργειας κλίματος υπερβολής τις τοποθετήσεις προσώπων που έπαιξαν ρόλο σε αυτήν την πόλη, που μόνο εκπρόσωποι οίκων ρουχισμού και δη εσωρούχων θα μπορούσαν να εκφράσουν.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε παρά να αποδώσουμε σε άγνοια την από ιατρική πλευρά (γαστρεντερολογική ή και ψυχιατρική) προσέγγιση της λειτουργίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας φερόμενης ως «δυσκοίλιας» ή ως «έχουσας πάρει τα μυαλά της αέρα». Από τη δημόσια αντιπαράθεση προέκυψε ότι η αρχαιολογική  υπηρεσία, κάθε άλλο παρά «δυσκοίλια» είναι, καθώς  από το έτος 2012 έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητούσε τις απόψεις του Δήμου Βέροιας.

Πιθανότατα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως εμφορούμενη από υπερβάλλοντα ζήλο τη στάση της αρχαιολογίας, η οποία όμως εδράζεται στην αδράνεια και την αβελτηρία της δημοτικής αρχής που από το 2012 μέχρι και σήμερα δεν έλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως όφειλε.

Και επειδή θα πρέπει να φτάσουμε και στο «Δια ταύτα», επιλύοντας και την αγωνία που δημοσίως εξέφρασαν κάποιοι για να πληροφορηθούν τη θέση μας, ευελπιστώντας μάλιστα να  μην δείξουν μικροψυχία και τελικά να την υιοθετήσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την όλη φιλολογία που αναπτύχθηκε εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το δίκαιο ή άδικο της εκπεφρασμένης ανησυχίας για την οικοδομική δραστηριότητα, και τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες, που μπορεί να έχει σε αυτήν το σχέδιο αρχαιολογικής οριοθέτησης του Δήμου Βέροιας, όταν η πόλη της Βέροιας σε ποσοστό 90 %  περίπου έχει ήδη δομηθεί. Μήπως η ανησυχία αυτή είναι ήδη άνευ αντικειμένου ;

Φρονούμε ότι η πόλη έχει την ανάγκη της παρουσίας μίας αρχαιολογικής υπηρεσίας που να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την πολιτιστική κληρονομιά, διαβαθμισμένα και αναλόγως της σημαντικότητας των μνημείων. Ταυτόχρονα, προκύπτει αδήριτη και η ανάγκη της ορισμοδότησης με κλίμακες και κανόνες της προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς ως επίσης  και των όρων δόμησης ή άσκησης επιχειρηματικών δράσεων χωρίς να ανακύπτουν κενά που θα δίδουν τη δυνατότητα να εξαρτάται η έκβαση των υποθέσεων από άποψη ουσίας αλλά και χρόνου από τις καλές ή κακές προθέσεις των ιθυνόντων.

Νομίζουμε ότι θα πρέπει, αφού προηγηθεί εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολό του αλλά και των πολιτών της Βέροιας, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας να συγκληθεί εκ νέου για τη συζήτηση του θέματος σε ειδική συνεδρίαση με την ανάλογη δημοσιότητα που επιβάλλεται να έχει η συζήτηση ενός τέτοιου σοβαρού ζητήματος.

 

                                                  Για την παράταξη «Προτεραιότητα στον Δημότη»

                                                                           Ο Επικεφαλής

                                                                    Αντώνης Μαρκούλης

                                                              Υποψήφιος Δήμαρχος  Βέροιας

Έχει διαβαστεί 198 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 271 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά