Κυριακή, 17 Νοέ, 2019

• Μεγάλη νίκη του ΦΙΛΙΠΠΟΥ στο μπάσκετ
  • Πολυτεχνείο 1973, Ικαρία 1993: Ο αφανής ήρωας Γιώργος Κηρύκου
  • Αγώνας και όχι… «καλοπιάσματα»
  • Ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ
  • Αλέκος Χατζηκώστας: Ο φωτογράφος της πορείας του Πολυτεχνείου (Επίκαιρο Διήγημα)
  • Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα
Μεγάλη νίκη του ΦΙΛΙΠΠΟΥ στο μπάσκετ1 Πολυτεχνείο 1973, Ικαρία 1993: Ο αφανής ήρωας Γιώργος Κηρύκου2 Αγώνας και όχι… «καλοπιάσματα»3 Ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ4 Αλέκος Χατζηκώστας: Ο φωτογράφος της πορείας του Πολυτεχνείου (Επίκαιρο Διήγημα)5 Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα6

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν με τους πίνακες του 2018 – 2019, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 2018! Εάν συμβεί αυτό χιλιάδες συνάδελφοι θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων.
Το θέμα είχε ήδη τεθεί στη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 23/7/19. Το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται νομικά κωλύματα, για να δικαιολογήσει την κατάσταση αυτή.
Με αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αποκλείονται από τους πίνακες και οδηγούνται στην ανεργία μία σειρά συνάδελφοι.
Α) Συνάδελφοι που δεν είχαν κάνει πέρσι αίτηση είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους οικογενειακούς (νέες μητέρες) είτε για άλλους λόγους.
Β) Συνάδελφοι που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα, υποτιμάται όλη η φετινή προϋπηρεσία αλλά και δύο μήνες από την περσινή (Μάιος, Ιούνιος), που για μια χρονιά ακόμα αποκτήθηκε με κόστος οικογενειακό και προσωπικό.
Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών παίρνει τον χαρακτήρα του εμπαιγμού και της αβάσταχτης ταλαιπωρίας για χιλιάδες συναδέλφους μας.
Φυσικά, δεν είναι ούτε η γραφειοκρατία ούτε τα νομικά κωλύματα που επικαλούνται Υπουργείο και διοίκηση υπεύθυνα για αυτήν την παρωδία. Υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας που υπηρετούν στοχευμένα την πολιτική των μηδενικών διορισμών, μονιμοποιώντας την ελαστική εργασία και επισφάλεια, την ανακύκλωση της ανεργίας, ακολουθώντας με ευλάβεια τις εντολές και τις απαιτήσεις των θεσμών, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που με θρασύτητα δηλώνουν ότι το δημόσιο σχολείο συνολικά, και η εκπαίδευση κατ’ επέκταση, χρειάζεται συρρίκνωση.
Είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι η “λύση” της ελαστικής εργασίας και της μόνιμης επαναλαμβανόμενης αναπλήρωσης δεν αποτελεί μια δημοσιονομική “αναγκαιότητα”, αλλά μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή του συστήματος: Χρειάζονται και θέλουν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους – λάστιχο, φθηνούς, ευέλικτους, εξαρτημένους από προγράμματα ΕΣΠΑ. Υποτακτικούς, δουλοπρεπείς, οικονομικά εξαθλιωμένους, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αλλά πάνω από όλα θέλουν αναπληρωτές διασπασμένους – κατακερματισμένους σε υπο-κλάδους και υπό-ομάδες με διαφορετικά δήθεν συντεχνιακά συμφέροντα, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για “περισσότερα προσόντα”.
Το προσοντολόγιο (ν. 4589/2019) έρχεται να αποτυπώσει τις παραπάνω κατευθύνσεις. Σε αξιολογικούς πίνακες οι αναπληρωτές θα καλούνται να κυνηγούν «προσόντα». Δεκάδες αλλά και εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας ακυρώνονται, αφού τους εξισώνει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, και συνθλίβονται τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και μόνο.
Το προσοντολόγιο και ο ν.4589/19 αποτελεί άμεση και επιθετική αξιολόγηση των αναπληρωτών που οδηγεί σε απολύσεις. Δεν αφορά μονιμοποιήσεις στην εκπαίδευση. Εάν γίνουν οι ελάχιστες μονιμοποιήσεις που εξαγγέλλονται, θα είναι απλά η φάκα για να εδραιωθεί η νέα ανθρωποφαγική κανονικότητα στους εργαζόμενους της εκπαίδευσης.

Απαιτούμε:
• Κατάργηση του νόμου 4589/19
• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών! Άμεσο μόνιμο διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. ( Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια εργάζονται πάνω από 30000 αναπληρωτές.)
• Να προσμετρηθεί και να υπολογιστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών για τις φετινές προσλήψεις!
• Πλήρη εξίσωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
• Απαιτούμε το Υπουργείο να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, να επικαιροποιηθούν οι περσινοί πίνακες, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος.
• Κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κενών σε μία φάση το Σεπτέμβρη!
• Να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Τα Πιο Δημοφιλή

Κυρίως συννεφιά