Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ»: Στα συμφέροντα των επιχειρήσεων υποτάσσει την Υγεία το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

από Η Άλλη Άποψη

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο για τη “μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή είναι μια ακόμα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, συνέχεια όλων των προηγούμενων.

Όχι μόνο δεν αποτελεί "στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος Υγείας" και αναβάθμιση της φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά βήμα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Αποτελεί βήμα πλήρως εναρμονισμένο με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Υγεία υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, για υγειονομικές μονάδες στη λογική της συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας, των υποβαθμισμένων Παροχών Φροντίδας Υγείας, της υποστελέχωσης με ελάχιστο προσωπικό χαμηλά αμειβόμενο, όπου ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του δουλεύει με ημερομηνία λήξης και κουτσουρεμένα δικαιώματα.

Η σύνθεση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) που προβλέπει η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες ανά περιοχή. Θα στελεχώσει τις μονάδες αυτές με ένα γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό για τους ενήλικες και τα παιδιά. Θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Αυτή η ομάδα θα έχει στην ευθύνη της 10.000 με 15.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες 8 π.μ. έως 10 μ.μ.! Είναι αστείο να επικαλείται η κυβέρνηση ότι αυτή η ομάδα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην εργατική λαϊκή οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας που αναφέρει το νομοσχέδιο.

Επίσης, η αλλαγή της ταμπέλας των ΠΕΔΥ για να γίνουν Κέντρα Υγείας δεν συνοδεύεται με τη στελέχωση από βασικές ειδικότητες και επαρκές προσωπικό που να εργάζεται μόνιμα και σταθερά στο Κέντρο Υγείας. Οι γιατροί του θα συνεχίσουν να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο αναφοράς και να συμμετέχουν και στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων!

Η Υγεία παραμένει εμπόρευμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα εντείνεται και στον ευαίσθητο αυτό τομέα, πετσοκόβονται κρατικά κονδύλια για την Υγεία και την Πρόληψη, ενώ το κράτος των επιχειρηματιών συνεχίζει να παίρνει μέτρα που εξασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες αποτυπώνεται και με νούμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να πετύχει το πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο 2017 (που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους) εκτός από την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών (αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες πληρώνουν ολοένα λιγότερους φόρους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 56 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών) πετσόκοψε:

  • κατά 265 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ
  • κατά 72 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • κατά 55 εκατ. ευρώ τα επιδόματα πολυτέκνων

σε σχέση με τη χρηματοδότηση που προέβλεπε ο ήδη πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός του 2017, που δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας!

Πετσόκοψαν την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα κοινωνικά επιδόματα για τις λαϊκές οικογένειες, για να πιάσουν το "πλεόνασμα" που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των συνεπειών στην Υγεία, θυμίζουμε ότι οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν και να χειροτερέψουν την υποχρηματοδότηση που εξαρχής προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, ο οποίος διατηρούσε την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι και τη μείωνε κατά 200 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και κατά 7 εκατ. ευρώ για τις μονάδες ΠΕΔΥ.

Ταυτόχρονα με τις περικοπές στην Υγεία, η συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να "μπουκώνει" με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους και να ξοδεύει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ.

Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής που μειώνει συνεχώς τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την Υγειονομική Περίθαλψη, είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν και συχνά να χειροτερεύουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το προσωπικό των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, αλλά ακόμα και στη συντήρηση υποδομών και κτιρίων. Είναι η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και οι συνεχείς πληρωμές -νόμιμες και μη- των ασθενών και των οικογενειών τους.

Μόνο αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών περί "σταθεροποίησης και αναβάθμισης των δημόσιων Μονάδων Υγείας". Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγειονομική Περίθαλψη και τη μετατροπή της σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και προνομιακό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η απαίτηση των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών για μείωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

Καλούμε τους υγειονομικούς, τα εργατικά λαϊκά στρώματα να απορρίψουν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, να απορρίψουν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται και στον κλάδο της Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να απορρίψουν τη λογική του μικρότερου κακού, γιατί οδηγεί μόνιμα κερδισμένο να βγαίνει το κεφάλαιο. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η πάλη για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλον το λαό, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με έμφαση στην Πρόληψη. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και οι άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών και των περιθαλπόμενων». 

Έχει διαβαστεί 719 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1147 επισκέπτες και 0 μέλη.