Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη.

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΡΙΖΑ και Ευρώπη.

 

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

Η πιθανή ‘άνοδος’ στην κυβερνητική εξουσία του κόμματος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δύναται να προκαλέσει ρήξεις και μετατοπίσεις στο Ευρωπαϊκό πεδίο. Μία κυβέρνηση με βασικό άξονα συγκρότησης την Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να κινηθεί πολιτικά με γνώμονα τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ένα κόμμα που επιτελεί λειτουργίες συλλογικού διανοούμενου οφείλει να συμβάλλει στον επηρεασμό αυτών των εξελίξεων. Μία βασική «καταστατική» και «κρισιακή» συνάμα θέση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζει την ανάλυση και την «δράση» του στην αναγκαιότητα της διαγραφής του μεγαλύτερου τμήματος του χρέους, καθώς και στην επιβολή ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου.

 Εκκινώντας από αυτή την αφετηρία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης διάσκεψης που έλαβε χώρα το 1953 και αποφάσισε την διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος του Γερμανικού χρέους. Αν «απομονώσουμε» αυτήν την βασική «κρισιακή» θέση του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που άπτεται των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία, θα δούμε πως ο «κρισιακός» συμβολισμός της δύναται να προκαλέσει ρήξεις και εγκάρσιες τομές στο Ευρωπαϊκό πεδίο, στο πεδίο της πρωταρχικής διαχείρισης των τρεχουσών «ροών» της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

 Οι βασικοί θεσμοί που συγκροτούν τον «στενό»  πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), διαφωνούν  με την πρόταση και την θέση περί διαγραφής του μεγαλύτερου τμήματος του Ελληνικού χρέους. Την ίδια θέση διατηρεί και η ηγεμονεύουσα (πολιτικά & οικονομικά) δύναμη της «Ενωμένης» Ευρώπης, η Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ «φιλτράρεται» και διαμεσολαβείται όχι μέσω της «απλής» διαπραγμάτευσης, αλλά της ρήξης και της σύγκρουσης. Και ακριβώς η θέση του κόμματος περί διαγραφής του μεγαλύτερου τμήματος του χρέους προϋποθέτει την προσίδια σύγκρουση με την συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή θέσμιση, η οποία αποκλείει μετ’ επιτάσεως την θέση περί διαγραφής του μεγαλύτερου τμήματος του χρέους.

 Ένα κόμμα που επιτελεί λειτουργίες πολιτικού-συλλογικού διανοούμενου, ένα πολιτικό κόμμα που διαμεσολαβεί και συναρθρώνει συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα οφείλει  να «χαρτογραφήσει» αναλυτικά τις συνθήκες και τις πολιτικές που επικρατούν στο πεδίο της Ευρωπαϊκής δομής. Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει προς την επιβολή μίας θέσης που μπορεί να μετατοπίσει δομικά τις Ευρωπαϊκές «τεκτονικές πλάκες»; Στην προκειμένη περίπτωση η διαπραγμάτευση σε Ευρωπαϊκό-διακρατικό επίπεδο εγγράφει οργανικά τα προσίδια χαρακτηριστικά της σύγκρουσης και της ρήξης με τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές «αρχές» διαχείρισης των «ροών» της οικονομικής κρίσης.

 Η αναζήτηση δυνητικών Ευρωπαϊκών συμμάχων είναι σημαντική. Ακόμη πιο σημαντική είναι όμως η στροφή στον πλέον βασικό σύμμαχο που σε αυτή την περίπτωση είναι το μπλοκ των λαϊκών-υποτελών τάξεων. Το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το κόμμα που οφείλει να επιτελεί λειτουργίες συλλογικού οργανωτή, συγκροτεί το πλαίσιο εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών που θα του επιτρέψουν να προσέλθει στο Ευρωπαϊκό πεδίο ως «κοινωνικός και πολιτικός διαπραγματευτής».

Με αυτόν τον τρόπο, ο πολιτικός οργανισμός «μαζικοποιείται» και ισχυροποιείται, κάτι που έχει ως συνέπεια την ανάδυση και την αποκρυστάλλωση ενός πλέριου «κοινωνικού και πολιτικού διαπραγματευτή». Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: τις διαπραγματεύσεις τυπικά μόνο τις αναλαμβάνει το κόμμα και η κυβέρνηση, διότι ουσιαστικά η κινητήρια δομή που συγκροτείται και ανασυγκροτείται στο πεδίο του κοινωνικού, ήτοι η ταξική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων είναι αυτή που τέμνει και ανατέμνει το πεδίο των επίπονων και δύσκολων διαπραγματεύσεων. Των διαπραγματεύσεων που νοούνται ως ρήξη με την δομικά «περίκλειστη» Ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική».

 Στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα, δύναται να μετασχηματιστεί σε πλέριο «κοινωνικό και πολιτικό διαπραγματευτή» μόνο στην περίπτωση που εντάξει οργανικά και «αρμονικά» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης το μπλοκ των λαϊκών-καταπιεσμένων τάξεων. Αυτή όμως η κίνηση προϋποθέτει την άρθρωση μίας συγκεκριμένης πολιτικής στρατηγικής, μίας στρατηγικής κατεξοχήν κοινωνιοκεντρικής.  Το πλαίσιο της άσκησης κυβερνητικής εξουσίας οφείλει να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μίας εκ νέου νοηματοδότησης και ανασημασιοδότησης του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Το πλαίσιο της κυβερνητικής διαχείρισης και άσκησης καθηκόντων οφείλει να αναχθεί και να στραφεί προς την κοινωνική δομή (συσσωμάτωση) που αποκαλείται εργατική τάξη.  Η εργατική τάξη ως κοινωνική δομή, ως δομή ανακαθορισμού της κοινωνικής ολότητας, μπορεί να «μπολιάσει» την κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τα εξόχως απαραίτητα χαρακτηριστικά μίας προσίδιας και προϊούσας δυναμικής που θα κατευθυνθεί άμεσα προς το πεδίο των διαπραγματευτικών  δυνατοτήτων και ικανοτήτων  της χώρας. Η συγκεκριμένη και εμπροσθοβαρής κοινωνική κίνηση απαιτεί την ύπαρξη και την «λειτουργία» του κόμματος συλλογικού διανοούμενου, του κόμματος εκείνου που θα διαμορφώνει  πολιτικά και ιδεολογικά τις συνθήκες για την ανάδυση και την «ζώσα» αποκρυστάλλωση μίας ‘νέας’ λαϊκής-«αντικρισιακής» και  κοινωνικής  κανονικότητας.

Έχει διαβαστεί 387 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 387 επισκέπτες και 0 μέλη.